Magazin

Znakovi da u kući imate malog genijalca i kako potaknuti razvoj inteligencije kod djece

3 Minute čitanja
mali genijalci

Takva djeca odudaraju o onome na šta je većina ljudi navikla. Kada ih gledate onako male, ponekad se ne možete načuditi šta se sve stvara u njihovim glavama, šta izlazi iz njihovih usta…

Možda su opsjednuta astronomija, mineralima, kreiranjem svega i svačega od stvari koje pronalaze oko sebe. Moguće je da obožavaju čitati, gledati dokumentaciju na televiziji, družiti se sa odraslima više nego sa djecom… Takvi mališani u svakom slučaju nisu kao druga djeca, a oni koji ih ne razumiju, čak mogu djelovati čudno.

To su djeca koja od vrlo ranih dana znaju izraziti što misle i osjećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice. Kanadska novinarka Glynis Ratcliffe prisjetila se iskustva sa svojom kćerkom, priča koja godinama iznova zabavlja njenu porodicu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Dugo ništa nije pričala, izgovorila bi tu i tamo pokoju riječ, a onda je jednog dana rekla svoju prvu rečenicu: ‘Poruka od kanadske vlade’. Imala je jedva godinu dana”, prisjetila se.

Sjećaju se događaja iz rane mladosti

“Sjećam se da me kćerka ispitivala o vremenu kada smo išli u planine dok je bila jako mala. Tada je imala 18 mjeseci, a kad me je za to pitala nije još napunila pet godina. Kako je to moguće”, pita se Glynis.

Počinju čitati nevjerovatno rano

Često to počinje s pretvaranjem djece da čitaju svoje slikovnice o životinjama, ali čini se kako počnu slučajno prepoznavati riječi, iako ih nitko nikada nije učio.

“Moja kći je imala tri godine kad smo se u prodavnici zaustavili pred policom sa ‘Special K’ žitaricama koje nikada nisam jela kao odrasla i niko ih oko mene ne kupuje. Pogledala ih je, okrenula se prema meni i pitala me: ‘Šta je tako specijalno vezano za njih?’. Morala sam odlijepiti vilicu s poda od čuđenja”, ispričala je je.

Znakovi da kući imate malog genijalca i kako potaknuti razvoj inteligencije kod djece

“Njihovi snovi počinju kao sjećanja na nešto što se dogodilo jučer, barem po mom iskustvu. Sjećam se kad me kći pitala da li se sjećam kako to da smo sinoć krenule kanuom u kolibu kad je bila sredina zime i mjesecima nismo bili na kolibi”, kaže.

Opsesivno skupljaju stvari ili uče o nečemu

“To može biti 68 školjki koje vaše dijete inzistira čuvati kao uspomenu s putovanja, pa ih razvrsta u kategorije po obliku. Ili žele znati sve činjenice o 47 različitih dinosaura – kako se hrane, razmnožavaju, gnijezde. I to u dobi od četiri godine”, objašnjava Glynis Ratcliffe.

Slažu igračke na specifičan način

Moje dijete se zaista ne bi trebalo brinuti jesu li igračke složene ispravne, savršenim redoslijedom, na primjer, od najviše do najniže, ili od najsvjetlijih do najtamnijih, ali to oduvijek radi”, dodaje.

Imaju vrlo razvijenu maštu

“Sviđa mi se bujna mama, i iskreno, trudim se da nikada ne gušim nevjerovatne misli svoje djece i ono što se stvara u njima”, kaže ova novinarka.

Potaknite razvoj inteligencije kod djece, evo kako

Profesor Julian Stanley sa Univerziteta John Hopkins proučavao je visoko inteligentnu djecu te pratio njihov razvoj narednih 45 godina – njihovu karijeru, intelektualni napredak itd. Kasnije je osnovao Centar za talentiranu mladež.

Jedna od te djece, koja je imala odlične rezultate na testovima, bila je i Camilla Benbow. Kasnije je postala dekanesa na Univerzitetu Vanderbilt. Izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebali prakticirati kako bi potaknuli intelektualni razvoj svoje djece, što je dobra podloga za uspjeh u životu.

  • Izložite svoju djecu različitim iskustvima.
  • Podržavajte ih i na emocionalnoj i na intelektualnoj razini.
  • Uvjerite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često trebaju više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti – što je jako važno u njihovom napretku.
  • Ako je dijete posebno zainteresirano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvijete svoje sposobnosti u tom smjeru.
  • Hvalite njihov trud, bolje nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji daje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima.
  • Potaknite djecu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualni rizik. Budu li rano izložena neuspjehu, a to im predstavljate kao dio života u kojem nešto nauče, to će na njih djelovati poticajno.
  • Izbjegavajte korištenje izraza kao što su ‘nadaren si’ i ‘vrlo si inteligentan’. To djeci može postati teret.
  • Testirajte njihove sposobnosti.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Magazin

Moć broja 4 u numerologiji

1 Minute čitanja
U svijetu numerologije, svaki broj nosi svoju jedinstvenu vibraciju i simbolizam. Broj 4 je jedan od tih ključnih brojeva koji oblikuje temelje…
Magazin

Ima li namještanja u „Zvezdama Granda“

2 Minute čitanja
Sarajlija Meris Karamustafić za Beograd je krenuo s nadom da će proći dalje U subotnjem izdanju emisije „Zvezde Granda“ u treći krug…
Magazin

U 61 godini života preminuo Masimo Savić

1 Minute čitanja
PREMINUO je Massimo Savić, objavila je njegova obitelj. Imao je 60 godina. “Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas…