Vijesti BiH

Zločin na Kapiji: Bol za ubijenom mladošću Tuzle ne prolazi

1 Minute čitanja
zlocin na kapiji u tuzli

U periodu od 15. maja 1992. pa do 25. avgusta 1995. Tuzla je napadana hiljadama projektila raznih vrsta i kalibara. Oko devedeset posto tih projektila ispaljeno je sa lokaliteta Majevica, a ostalih deset posto sa lokaliteta Ozren. Cilj terorista bio je da ubije što više civila. Karadžićevi i Mladićevi vojnici su, osim iz pravca Majevice, povremeno i iznenadno, Tuzlu granatirali i iz sasvim drugog pravca, iz pravca Ozrena.

25. maja 1995. godine, granatom ispaljenom sa Ozrena, ciljajući na najveće okupljanje mladih u Tuzli, na tuzlansku Kapiju, ubili su sedamdeset i jednu, a ranili 124 mlade osobe.

Za zločin na tuzlanskoj Kapiji pravosnažno je, na 20 godina zatvora, osuđen Novak Đukić, komandant taktičke grupe „Ozren“, general paravojske tzv. Srpske Republike. On je naredio svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatira lokaciju Kapija, u centru Tuzle. Presuda je pravosnažna, zločinac je na slobodi, jer Republika Srbija Novaka Đukića ne upućuje na izdržavanje kazne zatvora po pravosnažnoj presudi, niti pristaje da ovog, pravosnažno osuđenog zločinca, izruči BiH, kao što su tražili pravosudni organi naše države.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Dok Evropa i svijet, biju veliku bitku protiv terorizma, pravosnažno osuđeni ratni zločinac i ubica ove djece, je na slobodi. Nadamo se da će ga stići kazna, kao što je stigao i njegove komandante, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, najveće ratne zločince u novoj istoriji čovječanstva Vrijeme se pokazalo da je agresor, paralelno sa zločinima realizirao i strategiju negiranja počinjenih zločina, strategiju laži.I danas su žrtve zločina na Kapiji i sve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu i dalje žrtve propagandne mašinerije Republike Srbije i Republike Srpske Negiranje zločina, zapravo je prijetnja novim zločinom”, navode iz Grada Tuzla. 

 U srijedu, 25.5.2022. godine u Tuzli će se održati komemorativno obilježavanje sjećanja na žrtve zločina na Kapiji. Obilježavajući 27 godina od strašnog zločina na Kapiji, posvećujući ovaj dan svim civilnim žrtvama terorističkih napada na Bosnu i Hercegovinu i Tuzlu, u periodu 1992.-1995.godine, građanke i građani Tuzle se solidarišu sa žrtvama svih terorističkih napada na nedužne civile u Evropi i svijetu.

patria

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…