Vijesti BiH

Zašto BiH ne mari za mlade inovatore?

2 Minute čitanja
inovatori

Budućnost Bosne i Hercegovine je u rukama mladih inovatora i stoga vlasti moraju shvatiti da je ulaganje u inovacije, start up kompanije, mlade i kreativne ljude šansa za razvoj bosanskohercegovačkog društva, ali i gospodarstva.
Stručnjaci kažu da inovacije i obrazovanje nemaju alternativu, ako se želi popraviti poslovni ambijent, prenosi BHRT.

“Ja sam inovatorica antibakterijske toalet daske za toalet, sa tom pričom sam krenula 2016., a 2019. godine smo išli na svjetska natjecanja gdje smo osvajali razne medalje, istaknula bih onu koji smo osvojili u Seulu pored 30 zemlja iz cijelog svijeta”, ovako svoju priču započinje mlada bh. inovatorica Nađa Zubčević.

Prije nego što je njena inovacija prepoznata u svijetu, nailazila je na prepreke u našoj zemlji, jer je bio problem kako patentirati proizvod, plasirati ga na tržište, a sve je trajalo dugo i sporo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Postoje poticaji koji se daju za inovatore i razne nevladine organizacije uz pomoć kojih smo uspjeli i da kreiramo prototip i da kreiramo našu inovaciju i evo u konačnici planiramo plasirati na tržište”, kaže Nađa. Inovacije nemaju alternativu, stav je stručnjaka, i zato je neophodno bh. društvo pripremiti da mladi kadar bude nositelj informacija i razvoja. A velika šansa za razvoj u BiH jeste u sektoru programiranja i inovacija.

“Međutim, država ništa ne čini da ih zadrži i morali bi uraditi mnogo na motivaciji na otvaranju povratnog biznisa da ih oslobodi bilo kakvih plaćanja prvih godinu dana i vidjet ćete kakvi će rezultati biti”, ističe Džemo Tufekčić, profesor na Univerzitetu u Tuzli.

“I to je za nas veliki izazov, ne samo u BiH, nego inače, i zbog toga je jako važno da koristimo tehnologije četvrte generacije i da postanemo univerzitet četvrte generacije, odnosno visoko obrazovanje četvrte generacije koje će se duboko oslanjati na tehnologije”, navodi Aleksandra Nikolić, ministrica znanosti, visokog obrazovanja i mladih KS. Koliko smo digitalno pismeni i koliko je tehnologija bitna pokazala nam je pandemija Kovida-19 i primjer održavanja online nastave u našoj zemlji. To je ujedno pokazalo i da postoji ogroman prostor u koji se treba investirati.

“Ja mislim da mi imamo dobar start dobre predispozicije da napravimo ozbiljne korake u narednom razdoblju upravo u digitalnoj pismenosti kako odraslih ljudi koji su vodeći u obrazovnim procesima do naših budućih generacija koje žive u drugačijem vremenu”, kaže Rizah Kabaši iz kompanije Smartlab Sarajevo.

Novo vrijeme donijelo je i nove navike, zato nadležni trebaju što prije shvatiti da živimo u svijetu znanja, ali i društvu umjetne inteligencije, kako bosanskohercegovački potencijal ne bi svoju šansu za razvoj tražio van granica BiH.

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…