Unsko-Sanski kanton

PEĆINA HUKAVICA KAO NEISKORIŠTENI TURISTIČKI POTENCIJAL VELIKE KLADUŠE

2 Minute čitanja
pecina hukavica

naša stranka usk kandidati

Velika Kladuša je mala općina smještena na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, bogata kako kulturnim tako i prirodnim i povijesnim znamenitostima. Osim Starog grada u Velikoj Kladuši i Starog grada u mjesnoj zajednici Podzvizd, koji su prava turistička atrakcija postoje i ostali stari gradovi u Vrnograči i Todorovu te niz lokaliteta koji su manje-više poznati. Upravo jedan od tih lokaliteta je i pećina Hukavica, smještena u naselju Vidovska, pored Velike Kladuše.

Obzirom da je pećina neistraženi lokalitet, učenici III-1 razreda velikokladuške Gimnazije odlučili su da za temu projekta/civitasa pod nazivom ,,JA – građanin” odaberu upravo ovaj turistički potencijal i bave se njegovim istraživanjem.

U svom radu i kroz projekat žele skrenuti pažnju na važnost turizma u Velikoj Kladuši. “S obzirom da Kladuša nema Turističku zajednicu, pokušat ćemo stupiti u kontakt sa uposlenicima Općine Velika Kladuša, kako bismo zatražili određene informacije i dopuštenja što se tiče samog projekta i realizacije”, ističu učenici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pećinu Hukavicu stavili su u fokus iz razloga što smatraju da ima turističkog i ekološkog potencijala, koji se treba iskoristiti.

pecina 1

U toku svog istraživanja obratili su se stručnim ljudima u oblasti speleologije i zamolili ih da ih podijele informacije koje imaju o samom lokalitetu, njihova iskustva, istraživanja te da privedu svoj zaključak sa speleološkog aspekta. Međutim, dobili su negativne odgovore.

“Za sada smo obavili razgovor sa predsjednikom Planinarskog društva (PD) Velika Kladuša, Šefikom Sadikovićem, koji je već više puta posjećivao pećinu te radio na istraživanju iste, kojim smo pećinu posjetili u mjesecu februaru tekuće godine”, kažu velikokladuški gimnaziji.

Na preporuku profesorice i jednog od mentora učenika, Elvire Dizdarević-Abazović, poslao je i poziv za učešće i pomoć dr. Ladi Lukić Bilela, jedan od vodećih stručnjaka u ovom polju s Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, čiji se odgovor očekuje. Pomoć stručnjaka kao što je ona od velike važnosti za velikokladuške gimnazijalce u ovakvom projektu.

Kako bi prikupili što više informacija o samoj temi sastavljena je i anketa, koja se provodi među građanima Velike Kladuše o poznavanju, interesu i odnosu prema prirodnim, istorijskim, kulturnim i drugim znamenitostima općine Velika Kladuša, a naročito o pećini Hukavici. 

pecina 2

Link za popunjavanje ankete

trendradio.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kanton

POMAK večeras u Cazinu - panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova

1 Minute čitanja
Vidimo se večeras u 19h u Centru za kulturu u Cazinu! Očekuje nas panel diskusija, predstavljanje Izbornog programa, vizija i planova, kao…
Unsko-Sanski kanton

Ljevica u USK spala na jedno slovo?

3 Minute čitanja
Glasači ljevice u Unsko-sanskom kantonu pred ove izbore su u izuzetno nezavidnoj situaciji. Poučeni prevarama i izdajama od ranije, šta god da…
Unsko-Sanski kanton

TRIBINA NAŠE STRANKE: BORBA PROTIV KORUPCIJE MORA BITI PRIORITET KOD BUDUĆE VLASTI

1 Minute čitanja
Večeras je u Velikoj Kladuši održana tribina Naše stranke na kojoj su predstavljeni kandidati stranke sa područja USK za predstojeće izbore. Prisutnima…