Vijesti BiH

Zakon o zabrani pušenja drugi put na Zastupničkom domu FBiH 27. aprila, hoće li tekst biti usaglašen?

2 Minute čitanja
zabranjeno pusenje

Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizoda za pušenje naći će se ponovo na Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i to 27. aprila. Riječ je zapravo o usaglašavanju teksta zakona.

Zastupnički dom FBiH je u maju 2021. usvojio zakon čiji je predlagač Vlada Federacije BiH, međutim Dom naroda je ovaj zakon tek razmatrao u martu ove godine, da bi ga usvojio sa više amandmana. Zbog toga zakon mora na ponovno usaglašavanje u Zastupnički dom FBiH.

“Usaglašavanje neće proći tek tako”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zakonom je trebalo da se zabrani pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima u Federaciji BiH, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

– Mislim da to usaglašavanje neće proći tek tako, to je moje mišljenje. Ovaj zakon je davno trebalo da stupi na snagu, da ga Dom naroda FBiH razmatra i usvoji još u prošloj godini. Što se mene tiče, kao čovjeka, ali i ljekara, osobe koja je osviještena kada je riječ o zdravlju ljudi, zakon se mora donijeti, ali da li će se popustiti amandmanima koji su predloženi uz zakon, to ćemo vidjeti – govori nam Mara Đukić (DF), zastupnica u Zastupničkom domu FBiH.

Dodaje kako je opće poznata štetnost duhanskog dima po zdravlje, ali ukazuje i na materijalni aspekt.

– Striktna sam i rigorozna da u prostorima gdje borave djeca i nepušači, pa makar bio i jedan nepušač, nema pušenja. Pušenje cigareta je i trošak, evidentne su finansijske posljedice nauštrb cijele porodice. Prije svega pušač uništava svoje, ali i zdravlje svoje porodice, indirektno davanje novca na cigarete se refleksira na kvalitet ishrane, garderobe, općenito kvalitetu života. Za svog pušačkog vijeka, čovjek pušeći kutiju dnevno evo najjeftinijih cigareta “ispuši” jednu kuću, ispuši novac koji je mogao uložiti u obrazovanje djece – govori Đukić.

“Bit ću protiv svakog popuštanja u zakonu”

Podsjeća da mnogi kanceri nastaju kao posljedica pušenja, navodeći rak pluća kao jedan od njih.

– Lično ću biti protiv svakog popuštanja u zakonu, čak je bilo prijepora da se ostavi mogućnost posebno nargila klubovima, ali tu smo imali osviješteno mišljenje. To treba da se ukine i gotova priča. Ne znam kakva je procedura ako zakon padne na Zastupničkom domu. Možda je bolje i da padne pa da ide ponovo u nacrt nego da se usvoji loša varijanta – govori Đukić.

Na zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Domu naroda je usvojeno je više amandmana Kluba Hrvata, delegata Anera Žuljevića (SDP) i delegata Žarka Vujovića (SDBiH).

U jednom od amandmana se navodi kako su “duhanski proizvodi za pušenje svi duhanski proizvodi, osim bezdimih duhanskih proizvoda. Ili da “nesagorijevajući duhan je bezdimni duhanski proizvod koji se upotrebljava putem udisanja aerosola od zagrijanog duhana, bez sagorijevanja”…

faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Na ovim graničnim prijelazima je danas pojačan promet vozila

1 Minute čitanja
Na graničnim prelazima Gp Maljevac Velika Kladuša i GP Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine….
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…