Zanimljivosti

Zablude uz koje smo rasli demantovala je nauka

1 Minute čitanja
UPITNIK

Od malena smo učili da promaha ubija i da se Kineski zid vidi sa mjeseca. Koji su sve mitovi vremenom postali “istiniti”, iako je naučno dokazano da su zablude?

Jezik

Pet je osnovnih ukusa koje razlikujemo: gorko, slatko, slano, kiselo i umami (ukus hrane bogate proteinima). Ipak, sva čula ukusa potiču sa istog dijela jezika. Dakle, jezik nije razdijeljen po ukusima, kako smo dosad vjerovali.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bikovi

Bikovi ne vide boje, već reaguju na pokrete i u toreadoru vide prijetnju. Crvena zastava im ništa ne znači.

Ajkule

Internetom se proširio mit kako morski psi ne mogu da dobiju rak, iako je dokazano da ni ajkule nisu otporne na ovu bolest, posebno na rak kože.

Nestale osobe

Kada neko nestane treba sačekati još jedan dan ili 24h da bi prijavili nestanak? Ne. Sve odmah treba prijaviti policiji.

Vikinzi

Vikinzi su doživljavani kao pleme divljaka s rogatim kacigama. U stvarnosti, te kacige je napravio dizajner u 19. vijeku za potrebe Wagnerove opere.

Einstein

Postoji priča da je Albert Einstein u školi išao na popravni iz matematike, iako je to potpuna besmislica.

Zlatna ribica

Da ove životinje imaju pamćenje od tri sekunde je također izmišljotina. Zlatne ribice mogu da zapamte nešto i do tri mjeseca.

Žvakaća guma

Postoji urbani mit kojim se plaše djeca koji kaže da ako se proguta žvakaća guma, ona ostaje u tijelu sljedećih sedam godina. Naravno, ovo nije tačno, jer je želudac i te kako dovoljno jak da svari žvakaću gumu.

N1

Vezane objave
Zanimljivosti

Najskuplja kafa na svijetu

2 Minute čitanja
Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, s milionima ljudi koji se oslanjaju na nju u svakodnevnom unosu kofeina. Dok se…
Zanimljivosti

Najduža riječ na njemačkom

1 Minute čitanja
Nemački je poznat po tome što ima neke od najdužih i najsloženijih reči na svetu. Jedna od najdužih riječi na njemačkom jeziku…
Zanimljivosti

Najduža rijeka na svijetu

5 Minute čitanja
Rijeka Nil je široko priznata kao najduža rijeka na svijetu, proteže se preko 4000 milja kroz 11 zemalja u Africi. Nil je…