Regija

Vučićevo naoružavanje Srbije Zapad vidi kao veliku opasnost: Moglo bi potaknuti novi rat, a znaju i gdje bi počeo

2 Minute čitanja
vucic naoruzavanje

Srbija se naoružava, a na Zapadu postoji bojazan da bi to naoružavanje od strane Rusije i Kine moglo potaknuti Aleksandra Vučića na novi rat, piše AP. Srbija je primila isporuku sofisticiranog kineskog protuzračnog sistema u tajnoj operaciji ovog vikenda, usred zabrinutosti Zapada da bi gomilanje oružja na Balkanu u vrijeme rata u Ukrajini moglo ugroziti krhki mir u regiji.

Naime, u nedjelju je priopćeno da je šest transportnih aviona kineskih zračnih snaga Y-20 sletjelo u zračnu luku u subotu ujutro. Navodno su nosili raketne sisteme zemlja-zrak HQ-22 za srpsku vojsku.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Preko NATO zemalja

Kineski teretni avioni s vojnim oznakama fotografirani su na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. Dostavu oružja preko teritorija najmanje dvije zemlje članice NATO-a, Turske i Bugarske, stručnjaci su vidjeli kao demonstraciju rastućeg globalnog dosega Kine.

“Pojava zrakoplova Y-20 zabrinula je mnoge, a njihova prisutnost u Evropi u bilo kojem broju baca novo svjetlo na razvoj događaja”, piše portal The War Zone.

Aleksandar Radić, srpski vojni analitičar, rekao je da su “Kinezi izveli svoju demonstraciju sile”.

Vučić je potvrdio isporuku sistema srednjeg dometa koja je dogovorena još 2019. godine, rekavši u subotu da će predstaviti “najnoviji ponos” srpske vojske u utorak ili srijedu.

Razočaran NATO-om

Ranije se požalio kako zemlje NATO-a, koje predstavljaju većinu susjeda Srbije, odbijaju dopustiti letove za dostavu sistema preko svojih teritorija usred napetosti zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Iako je Srbija glasala za rezolucije Ujedinjenih naroda koje osuđuju krvave ruske napade u Ukrajini, odbio je pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv svojih saveznika u Moskvi ili izravno kritizirati očite zločine koje su tamo počinile ruske trupe.

Još 2020. su dužnosnici SAD-a upozorili Beograd na kupnju protuzračnih sistema HQ-22, čija je izvozna verzija poznata kao FK-3. Poručili su da, ako Srbija zaista želi pristupiti Evropskoj uniji i drugim zapadnim savezima, mora svoju vojnu opremu uskladiti sa zapadnim standardima.

Kineski igrač

Kineski raketni sistem naširoko se uspoređuje s američkim Patriotom i ruskim raketnim sistemima zemlja-zrak S-300 iako ima manji domet od naprednijih S-300. Srbija naglašava da želi biti prvi operater kineskih projektila u Evropi.

Za zemlju koja formalno traži članstvo u EU, već je poprilično pojačala svoje oružane snage ruskim i kineskim oružjem, uključujući ratne avione, borbene tenkove i drugu opremu. Godine 2020. isporučeni su im Chengdu Pterodactyl-1 dronovi, poznatiji u Kini kao Wing Loong. Borbene bespilotne letjelice mogu gađati ciljeve bombama i projektilima te se mogu koristiti i za izviđačke zadatke.

Na Zapadu postoji bojazan da bi naoružavanje Srbije od strane Rusije i Kine moglo potaknuti Vučića na novi rat, posebno protiv njene bivše pokrajine Kosovo koja je proglasila nezavisnost 2008. Srbija, Rusija i Kina ne priznaju državnost Kosova, dok su Sjedinjene Države i većina zapadnih zemalja već to učinile.

raport

Vezane objave
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…
Regija

Izvještaj o stanju na cestama i graničnim prijelazima

3 Minute čitanja
Izvještaj HAK 3.8.2023. 17:58 Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, autocestama u smjeru mora i unutrašnjosti, cestama u priobalju, povremeno…