Vijesti BiH

Savjetnici u Vijeću ministara BiH mjesečno koštaju barem 120.000 KM

2 Minute čitanja
savjetnici vijeca ministara

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, te devet ministara i deset zamjenika ministara imaju najmanje 52 savjetnika za koje se iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine izdvaja barem 120.000 KM mjesečno, što je više od 1,4 miliona KM godišnje.

Savjetnici su osobe koje predsjedavajući, ministri i zamjenici “dovode” nakon preuzimanja funkcije, i imenuju ih bez konkursa. Na toj su poziciji dok traje mandat, neki i kraće.

Iako smo tražili, od ministarstava nismo dobili precizan iznos mjesečnih primanja savjetnika, izuzev od Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Ministarstva su uglavnom odgovarala koliko iznosi koeficijent za obračun plaća savjetnika i kolika je osnovica za obračun plaća, što svako i sam može vidjeti ako otvori Zakon o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine. No na to se mora dodati minuli rad od 0,5 posto za svaku godinu provedenu na radu, topli obrok, prijevoz i ostale naknade koje savjetnicima pripadaju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pri tome, na upis je odgovorilo sedam od devet ministarstava. Čekamo odgovore Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Upit smo poslali Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH 15. marta, koje je pitanja proslijedilo ministarstvima nekoliko dana kasnije.

Rijetki su imali odgovor i na pitanje za koju tačno oblast ih savjetnici savjetuju.

Prema odgovorima koje smo dobili, Tegeltija, koji neredovno saziva sjednice Vijeća ministara BiH sa stotine važnih tačaka na čekanju, ima šest savjetnika, odnosno savjetnika-šefa kabineta i pet “ostalih” savjetnika.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša ima četiri, a njegov zamjenik Nezir Pivić jednog savjetnika. Savjetuju ih “za određene oblasti rada prema nalogu ministra, odnosno zamjenika ministra”, i “u skladu s trenutnim potrebama Ministarstva”.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević ima šefa kabineta i dva savjetnika i to jednog za međunarodne odnose i saradnju i drugog za obrazovanje, nauku i kulturu. Njen zamjenik Siniša Ilić ima šefa kabineta i jednog savjetnika koji “savjetuje o pojedinim pitanjima i vrši druge poslove koje mu odredi zamjenik ministrice”.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda ima šefa kabineta i dva savjetnika, a njegov zamjenik Hazim Rančić ima jednog savjetnika više.

– Poslovi savjetnika propisani su Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva – odgovori je Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić ima tri savjetnika, zamjenik ministra za politiku i planove Mijo Krešić ima dva savjetnika, koliko ih ima i zamjenik ministra za upravljanje resursima Mirko Okolić. Za savjetnike, kako je odgovoreno, ne postoji specifična podjela poslova. Iz ovog ministarstva jedini su odgovorili da se mjesečno, uzimajući podatke od februara ove godine, za savjetnike izdvaja 19.949,25 KM.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine jedini su poimenice nabrojali svoje savjetnike. No s obzirom na to da nam te podatke nisu dostavili iz ostalih ministarstava, nećemo ih pomenuti.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić ima šefa kabineta i pet savjetnika, a zamjenik ministra Nedeljko Jović ima šefa kabineta i dva savjetnika.

inistar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović ima šefa kabineta i tri savjetnika, a njegov zamjenik Nedžad Branković šefa kabineta i jednog savjetnika.

– Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji nisu predviđene oblasti za koje se savjetuju ministar i zamjenik – odgovorili su.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine odgovoreno nam je koliko je sitematizirano radnih mjesta savjetnika, pa tako ministar Miloš Lučić ima pravo na njih pet, i to šefa kabineta, jednog savjetnika za saradnju s vjerskim zajednicama i tri savjetnika bez navođenja oblasti. Njegov zamjenik Dževad Mahmutović ima pravo na šefa kabineta i jednog savjetnika.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, prema generalnoj ocjeni većeg broja parlamentaraca, u prošloj je godini nije imalo, blago rečeno, dobar učinak. Za ovu godinu još nisu usvojili program rada.

Faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…