Svijet

Uskoro u Evropi u prodaji električna “toyota bZ4X”

1 Minute čitanja
toyota

“Toyota bZ4X”, baterijsko električno krosover vozilo najvećeg japanskog proizvođača, uskoro bi trebalo stići i u evropske prodajne salone, a prve isporuke kupcima se očekuju na ljeto.

To je prvi model Toyote iz serije bZ (Beyond Zero), kojom će i ovaj proizvođač krenuti u smjeru automobila bez štetnih emisija.

Pogon na četiri točka koristi se uz pomoć dva elektromotora, od kojih svaki pokreće po jednu osovinu, dajući ovom modelu mogućnosti kakve gradski automobili obično nemaju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Toyota bZ4X” za evropsko tržište prema WLTP ciklusu može da pređe i do 516 kilometara sa potpuno napunjenom baterijom. Za model sa pogonom na sva četiri točka, propisuje se radijus kretanja od oko 470 kilometara.

Kad je riječ o garanciji na bateriju, u Toyoti kažu da će kupcima garantovati da njen korisni kapacitet neće pasti ispod 70% nakon deset godina ili čak milion pređenih kilometara.

Faktor

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….