Svijet

Uskoro u Evropi u prodaji električna “toyota bZ4X”

1 Minute čitanja
toyota

naša stranka usk kandidati

“Toyota bZ4X”, baterijsko električno krosover vozilo najvećeg japanskog proizvođača, uskoro bi trebalo stići i u evropske prodajne salone, a prve isporuke kupcima se očekuju na ljeto.

To je prvi model Toyote iz serije bZ (Beyond Zero), kojom će i ovaj proizvođač krenuti u smjeru automobila bez štetnih emisija.

Pogon na četiri točka koristi se uz pomoć dva elektromotora, od kojih svaki pokreće po jednu osovinu, dajući ovom modelu mogućnosti kakve gradski automobili obično nemaju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Toyota bZ4X” za evropsko tržište prema WLTP ciklusu može da pređe i do 516 kilometara sa potpuno napunjenom baterijom. Za model sa pogonom na sva četiri točka, propisuje se radijus kretanja od oko 470 kilometara.

Kad je riječ o garanciji na bateriju, u Toyoti kažu da će kupcima garantovati da njen korisni kapacitet neće pasti ispod 70% nakon deset godina ili čak milion pređenih kilometara.

Faktor

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…