Sport

Ćiro Blažević: “Odlazim snimati film u rodni Travnik, možda se i ne vratim. Borim se nadljudskim snagama”

2 Minute čitanja
ciro blazevic

Uskoro kreće snimanje dokumentarca o djetinjstvu i odrastanju legendarnog nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića u rodnom Travniku.

Ćirine dijagnoze nisu obećavajuće, karcinom se proširio, 87 mu je godina, no nekako je svima nezamislivo da je ovo utakmica u kojoj bi mogao izgubiti, jer oduvijek je pojam životne energije, nenadmašni showman, piše “Jutarnji list”.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Teško djetinjstvo

Ćiri je Travnik asocijacija na djetinjstvo i mladost, siromaštvo, ali i, kako kaže, najupečatljivije doba i temelj svega onog što je poslije u životu postigao.

“Da nisam prošao sve te tegobe u djetinjstvu, ne vjerujem da bih mogao odoljeti svim iskušenjima koja sam imao poslije. Tako da Travnik ostaje temelj na kojem sam stvorio jednu trampulinu da bih mogao malo skočiti i odskočiti dalje.

Cijeli život je borba i mene to nije mimoišlo, ali sreća je da sam u toj borbi imao i stanovite rezultate. Ali da bih došao do toga, rekli bi katolici, kalvariju sam prošao, sine. Da budem iskren, a uvijek sam iskren jer laž je osobina budala, a ja si utvaram da to nisam, nisam očekivao ovo sve”, počinje priču Ćiro.

Kroz tu je čitavu priču, reći će, najponosniji da je ostao čovjek, i da je, u okviru vlastitih mogućnosti, pomogao svima koji su smatrali da od njega pomoć mogu dobiti. A mijenjao ne bi ništa.

“To je trnovit put i ne bi bio toliko značajan da se moglo lagano doći do toga. Hvala Bogu, još kao mlad, kad sam se počeo baviti tim poslom, shvatio sam da je znanje nemilosrdan adut jer sve ono što dolazi kao prepreka, kad znaš kako spremiti fizički ekipu, kako taktički i kako ih ujediniti da se respektira poznata parola: ‘Jedan za sve i svi za jednog’, bez toga bi bilo nemoguće napraviti rezultat koji smo napravili”, objašnjava Ćiro.

Veliki problemi

Neminovno je pitati ga kako mu je zdravlje.

“Ja sam u svom životu imao itekako velikih zdravstvenih problema, ali ovaj sad što me zakačio mi je sigurno najopakiji i priznat ću vam da se borim nadljudskim snagama. Bio sam na kemoterapiji koja uglavnom ostavlja velikog traga, nekom manje, nekom više.

Meni su poremećene mnoge vitalne stvari, tako da mi je kvaliteta života postala vrlo kompromitirana, pa se vrlo često bavim mišlju kako bi bilo najlakše da odem”, govori Ćiro i nastavlja:

“Romana Eibl je posebna osoba u mom životu i ona je inzistirala da idem, a ja teško mogu njoj odoljeti, pa i ako trebam pristati na rizik da ću umrijeti u Travniku i da me se tamo zakopa. Radije bih da me se zakopa u Zagrebu jer ipak sve najvažnije dugujem Zagrebu”, ne odustaje Ćiro.

raport.ba

Vezane objave
Sport

Košarkaški teren

1 Minute čitanja
Košarka je jedan od najpopularnijih sportova na svijetu, a kvalitetan košarkaški teren je od ključne važnosti za uživanje u ovoj uzbudljivoj igri….
Sport

Raspored utakmica svjetsko prvenstvo Katar 2022

1 Minute čitanja
Donosimo raspored utakmica sa svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru 2022. Petak, 25. novembar Grupa B Wales – Iran 11:00h Grupa A Katar…
Sport

"Zmajevi" večeras dočekuju "Sokole": Naš tim favorit kladionica

2 Minute čitanja
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras (20.45 sati) će na zeničkom Bilinon polju ugostiti selekciju Crne Gore, u petom kolu grupe B3 Lige…