Turizam

USAID i WWF Adria nastavljaju podržavati razvoj Nacionalnog parka ‘Una’

1 Minute čitanja
strbacki buk

Predstavnici USAID-a Turizam i Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF Adria) simbolično su na Dan planete Zemlje potpisali sporazume o saradnji i podršci Nacionalnom parku “Una”. S predstavnicima Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” potpisan je zajednički plan provedbe USAID-ovog “Projekta razvoja održivog turizma u BiH”, kao i Sporazum predstavnika USAID-a BiH i WWF Adria o saradnji i podršci najmlađem nacionalnom parku u BiH.

Potpisani sporazumi i saradnja omogućit će efikasnije upravljanje, uključivanje lokalne zajednice, te podizanje svijesti o privrednoj i ekološkoj vrijednosti zaštićenih područja.

Ovo je još jedan pokazatelj da smo tu i da u partnerstvu sa Svjetskom organizacijom za zaštitu prirode (WWF) pomažemo razvoj Nacionalnog parka Una. Konkretno, riječ je o Sporazumu koji se odnosi na upravljanje parkovima i uključivanju lokalne zajednice u cijeli proces”,  izjavio je direktor za ekonomski razvoj USAID-a Karl Wurster.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić potvrdio je važnost ovih sporazuma i projekata, s obzirom da se radi o temeljnom planskom dokumentu.

“Na osnovu ovog izrađujemo i ostale akcione planove, kako trogodišnje, tako i one na godišnjem nivou. Ponosni smo i na današnji dolazak svih uglednih gostiju, budući da upravo ovdje obilježavamo Dan planete Zemlje. To je još jedna u nizu potvrda napretka, uspješnosti i prepoznatljivosti Nacionalnog parka Una, odnosno našeg angažmana i rada“, riječi su direktora Mulića.

Sve razvojne projekte u Nacionalnom parku “Una” maksimalno podržavaju Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

“Nije slučajno da na ovakav način obilježavamo Dan planete Zemlje, jer ovaj dio Bosne i Hercegovine i naročito Nacionalni park “Una” smatramo ekološkim i turističkim draguljima. Naravno, Vlada Federacije BiH podržat će realizaciju svih infrastrukturnih projekata, kao i izradu Regulacionog plana Nacionalnog parka “Una”. Zaista nam je cilj da omogućimo adekvatan razvoj Nacionalnog parka Una i Unsko-sanskog kantona, odnosno svih potencijala kojima obiluje ovaj kraj”, kazala je resorna ministrica Edita Đapo.

Ministrica Đapo danas je o nastavku realizacije infrastrukturnih projekata i regulacionih planova u Nacionalnom parku “Una” razgovarala i sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, dok je u samom Nacionalnom parku organizirana sadnja drveća, kao i obilazak najatraktivnije destinacije Štrbačkog buka.

Fena.ba

Vezane objave
Turizam

Cazinska biciklijada 2024

1 Minute čitanja
MTB Club X-Treme Cazin organizira biciklijadu:“Cazinska biciklijada 2024” koja će se održati 12.05.2024 sa početkom u 11:00h sa starog grada Ostrožac. Datum:…
Turizam

Otkrijte Ultimativnu Avanturu Mušičarenja na Balkanu s Trip2Fish

2 Minute čitanja
Ako ste strastveni mušičar koji traži neponovljivo iskustvo ribolova u okruženju zadivljujuće prirodne ljepote, ne tražite dalje od Balkana. A kada je…
Turizam

Kako doći na otok Brač

1 Minute čitanja
Evo nekoliko korisnih savjeta o putovanju na otok Brač u Hrvatskoj. Najlakši put do Brača ovisi o tome čime putujete i smjeru…