Vijesti BiH

Upitan izvoz voća iz BiH u Rusiju, milionske gubitke zbrajaju voćari i prevoznici

2 Minute čitanja
jabuka

Voće, prije svega jabuke, čija je berba počela, trenutno stoji u hladnjačama i čeka izvoz u Rusiju, u koju trenutno više od 90 odsto prevoznika neće da vozi zbog rata u Ukrajini jer je veći dio transporta preko ukrajinske teritorije. Ukoliko se hitno ne riješi problem ili ne nađu alternativna tržišta, voćari iz Bosne i Hercegovine bi mogli pretrpjeti milionske gubitke.

YouTube video

Voćari u Republici Srpskoj su poručili da ukoliko se nemogućnost izvoza u Rusiju nastavi, uz veliki uvoz sa svih strana, voćarstvo će doživjeti krah. Trenutno je nekoliko prevoznika iz Srbije pristalo da vozi,ali i dalje je to zanemariv broj.

“Mi smo zadnju pošiljku poslali igrom slučaja, onda je to kasnilo, nije uspjelo doći na vrijeme, i oni su nam vratili kompletnu pošiljku. Samo smo tu na jednoj pošiljci izgubili 100 hiljada, a jako su veliki troškovi pakovanja i spremanja”, napominje predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Voćari u Federaciji Bosne i Hercegovine kažu da će nemogućnost izvoza za velike proizvođače lančano povući i gubitke za male proizvođače, jer će tržište biti preplavljeno, pošto su do sada manji proizvođači pokrivali domaće tržište.

“Meni je bitno da se hiljade tona od velikih proizvođača izvezlo, konkretno sada je to Rusija, da bi se nama manjima rasteretilo lokalno tržište jer nismo ostvarili uslove za izvoz”, mišljenja je voćar iz Tešnja Edib Balić.

Ovo će uzrokovati i velike gubtike za prevoznike, jer samo jedna pošiljka košta nekoliko hiljada evra. Međutim, oni su kategorični, niko neće da vozi jer nije bezbjedno.

“Pojavio se još jedan novi koridor preko Turske, ali prije ove situacije se putovalo 20 dana tamo i nazad, a ovaj koridor to je dodatnih 15 dana, tako da mi nemamo nikave ekonomske opravdanosti da putujemo”, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Dok entitetske vlade nekako ne riješe problem sa izvozom, voćari se snalaze pa tako dio voća prodaju građanima koji ga kod njih direktno prerađuju.

“Od početka mjeseca do danas ima negdje već oko 250 da je donijelo voće. Neko donosi više tona, tako da to nisu zanemarive količine”, ističe voćar Mihajlo Dojčinović.

“Dolazimo da preradimo voće, donosimo svoju aroniju, jabuku, ako nemamo kupimo ovdje, i dolazimo ovdje nekoliko godina”, kaže Dragomila Vojković iz Kozarske Dubice.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore, iz Bosne i Hercegovine je prošle godine u Rusiju izvezeno konzumnog voća u vrijednosti od oko 9 miliona maraka. Kako je berba jabuke već počela, voće stoji u hladnjačama i čeka da se riješi problem sa izvozom, dok se hitno traže i alternativna tržišta.

bhrt

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…