Svijet

Pogledajte snimak “spašavanja Zemlje”: NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
spasavanje Zemlje

NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid. 

Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo o “prvom planetarnom testu za odbranu” Zemlje od potencijalnog udara na način da ga se skrene s putanje.

Posljednji trenuci uoči sudara snimljeni su kamerom na letjelici, a posljednju sliku letjelica je snimila dvije sekunde prije udara.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Cilj misije je zaštititi Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om – što je NASA-in naziv za neki objekt u blizini Zemlje – asteroid ili kometu – koji bi se mogao približiti orbiti.

DART (Double Asteroid Redirection Test) prva je misija koja je pokušala skrenuti s putanje opasan objekt u direktnom eksperimentu kako bi spriječila njegov udar o planet Zemlju, rekao je direktor svemirske misije Thomas Zurbuchen.

NASA je 2016. godine osnovala Ured za koordinaciju planetarne odbrane (PDCO) za rano otkrivanje prijetnja NEO-a velikih dimenzija – od najmanje 30 do 50 metara – koji bi mogli oštetiti Zemljinu površinu i za praćenje putanja tih objekata.

Astronomi trenutno ne znaju prijeti li Zemlji neki NEO, no asteroid je prije nekih 66 miliona godina ostavio golem krater na meksičkom poluotoku Yucatanu i možda je upravo on izazvao izumiranje dinosaura.

Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u novembru 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a. U asteroid Dimorphos zaletjela se brzinom od 6,6 kilometara u sekundi.

Dimorphosov promjer je oko 160 metara i on je poput mjeseca koji kruži oko većeg asteroida Didymos. DART-ove kamere uhvatit će asteroid tek 90-ak minuta prije planiranog udara u njega.

YouTube video

faktor

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…