Svijet

Ukrajina: Pokušavamo obnoviti opskrbu struje u Černobilu

1 Minute čitanja
cernobil nuklearka

Ukrajinski ministar energetike Herman Halušenko rekao je da zemlja čini “sve što je moguće” kako bi obnovila opskrbu električnom energijom nuklearne elektrane u Černobilu “što je prije moguće”.

Halušenkove izjave objavljene su na web stranici ukrajinskog ministarstva energetike. Ministar energetike je naglasio da je električna energija potrebna za održavanje rashladnih mehanizama u skladištu iskorištenog nuklearnog goriva.

Ministar je objasnio da za elektranu postoji nekoliko dalekovoda, a posljednji je “uništen kao posljedica granatiranja civila” u srijedu. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kazala je da je od Ukrajine dobila obavijest da je Černobil ostao bez struje, ali da ne vidi da je ugrožena sigurnost elektrane.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Radi (sigurnosti) Ukrajine ili Europe i cijelog svijeta, (ruska) vojska mora napustiti nuklearna postrojenja – rekao je Halušenko.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….