Svijet

Ukrajina i Rusija pred najvišim sudom UN-a -Traži se prekid rata

1 Minute čitanja
medunarodni sud pravde

Ukrajina će danas pozvati najviši sud Ujedinjenih naroda da naloži Rusiji da zaustavi svoju invaziju, tvrdeći da Moskva opravdava napad na temelju pogrešnog tumačenja Konvencije o genocidu, piše Hina. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ruska posebna vojna operacija nužna kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu u istočnoj Ukrajini, misleći na one kojima je prvi ili jedini jezik ruski.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Privremene mjere

Kijev će danas na početku suđenja pozvati suce da nalože takozvane privremene mjere za zaštitu Ukrajine.

Ukrajinska tužba podnesena Međunarodnom sudu pravde (ICJ) usmjerena je na tumačenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948., ugovora koji su potpisale obje zemlje.

Ruska tvrdnja

Ukrajina u tužbi navodi da ruska tvrdnja o genocidu nije istinita i da Putin nema pravnog opravdanja za invaziju.

Prošle sedmice je izvršni odbor Međunarodne udruge naučnika koji se bave genocidom saopćio da je Putin zloupotrijebio izraz genocid. 

– Nema apsolutno nikakvih dokaza da se u Ukrajini događa genocid – rekla je predsjednica udruge Melanie O’Brien Reutersu, piše Hina.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….