Svijet

Ukrajina i Rusija pred najvišim sudom UN-a -Traži se prekid rata

1 Minute čitanja
medunarodni sud pravde

Ukrajina će danas pozvati najviši sud Ujedinjenih naroda da naloži Rusiji da zaustavi svoju invaziju, tvrdeći da Moskva opravdava napad na temelju pogrešnog tumačenja Konvencije o genocidu, piše Hina. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je ruska posebna vojna operacija nužna kako bi se zaštitili ljudi koji su bili izloženi maltretiranju i genocidu u istočnoj Ukrajini, misleći na one kojima je prvi ili jedini jezik ruski.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Privremene mjere

Kijev će danas na početku suđenja pozvati suce da nalože takozvane privremene mjere za zaštitu Ukrajine.

Ukrajinska tužba podnesena Međunarodnom sudu pravde (ICJ) usmjerena je na tumačenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida iz 1948., ugovora koji su potpisale obje zemlje.

Ruska tvrdnja

Ukrajina u tužbi navodi da ruska tvrdnja o genocidu nije istinita i da Putin nema pravnog opravdanja za invaziju.

Prošle sedmice je izvršni odbor Međunarodne udruge naučnika koji se bave genocidom saopćio da je Putin zloupotrijebio izraz genocid. 

– Nema apsolutno nikakvih dokaza da se u Ukrajini događa genocid – rekla je predsjednica udruge Melanie O’Brien Reutersu, piše Hina.

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…