Svijet

NATO ne želi eskalirati ono što je još regionalni sukob, u treći svjetski rat

1 Minute čitanja
nikola brzica

Nikola Brzica, stručnjak za obranu i sigurnost te bivši pomoćnik ministra obrane, gostovao je u Dnevniku N1 gdje je komentirao situaciju u Ukrajini. Na pitanje kako mu se čini situacija i hoće li dugo trajati rat, Nikola Brzica je rekao: “Mislim da hoće. Putin je jasno dao do znanja da traži novu sigurnosnu jednadžbu. Mislim da se zapad mora suočiti s novim eskalacijama provokacijama i agresivnim mjerama Rusije.”

Pojašnjava i gađanje civilnih ciljeva iako su od početka Rusi isticali da ih zanimaju samo vojni: “Vojna infrastruktura se gađala precizno navođenim projektilima u prva dva dana rata. Nakon toga su Rusi probali po modelu Čehoslovačke ili Afganistana s blic operacijom specijalnih snaga zauzeti ključni teren i natjerati ukrajinski državni vrh da napusti zemlju. Ukrajinci su se pokazali žilavi. Sad su krenule teške postrojbe iz više pravaca koje koriste tehnologiju iz prošlog stoljeća, to nije precizno i ti projektili i postrojbe melju sve pred sobom.”

Na pitanje koliko Ukrajinci mogu izdržati, Brzica odgovara: “Rusi napreduju. Nije iznenađenje da se žestoko bore na jugoistoku jer je tu prva linija, ali na sjeveru uz Dnjepar radi se o stotinjak kilometara. Srušili su mostove, odbili više napada. Harkiv koji je uz rusku granicu, grad od milijun i 400.000 stanovnika – Rusi su više puta ušli u taj grad i nisu ga zauzeli.”

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Komentirajući nevoljkost NATO-a da posluša ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i zabrani letove iznad Ukrajine, istaknuo je: “NATO svjesno ne želi eskalirati ono što je još regionalni sukob u treći svjetski rat.”

Ukrajinci se prilično dobro nose s ruskom nadmoći u zraku, dodaje stručnjak za obranu i sigurnost. Također je pohvalio odbijanje prosvjedne note vojnog atašea u Moskvi zbog navodnih hrvatskih dragovoljaca jer “u teškim okolnostima nije nasjeo na politički teatar”.

N1

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….