Vijesti BiH

Učestali pozivi bivšim pripadnicima Armije RBiH: Tužilaštvo u Bijeljini vodi 15 istraga za ratne zločine

2 Minute čitanja
armija bih ratni zlocin

Koordinacija boračkih saveza i udruženja Tuzlanskog kantona upozorava da su učestali pozivi MUP-a RS bivšim pripadnicima ARBiH za saslušanje te da kontinuirana pozivanja bivših pripadnika ARBiH da govore o ratnim događajima u institucijama RS predstavlja pritiske na bošnjačke povratnike.

– Riječ je o lažnim i montiranim procesima koji se pokreću sa svjedocima diskutabilnog kredibiliteta. Neki od bivših pripadnika ARBiH su pozivani po nekoliko puta na saslušanja o navodnim ratnim zločinima na prostoru sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, gdje je strijeljano na hiljade civila – izjavio je Muzijet Kahrimanović iz Koordinacije udruženja i saveza boraca Tuzlanskog kantona.

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini navode da se određena lica pozivaju na saslušanje u svojstvu svjedoka i u većini slučajeva nije poznato da li su ta lica bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine. Iz te institucije kažu da im nije poznato radi li se o licima sa spiska Instituta za istraživanje ratnih zločina Banja Luka, te da se u bijeljinskom tužilaštvu trenutno vodi 15 istraga u predmetima ratnih zločina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kazali su da im nije poznato da se u njihovim redovnim aktivnostima vrši pritisak na svjedoke te ukoliko i postoji bilo kakva vrsta pritiska, pozivaju da budu prijavljena.

– Rad na predmetima je intenziviran s obzirom na zahtjev VSTS-a BiH da se većina predmeta završi u 2022. godini i 2023. godini u skladu sa revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina. Takođe, važno je da naglasim da našem tužilaštvu nije poznato ko od pozvanih lica ima dijagnostifikovan poremećaj u ponašanju, te je veoma važno da nam predoče ljekarsku dokumentaciju i takva lica se ne saslušavaju – rekla je Feni Danka Prodanović iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina.

U Ministarstvu za boračka pitanja Tuzlanskog kantona preduzete su aktivnosti na pružanju adekvatne psihološke i pravne pomoći bivšim pripadnicima ARBiH.

– Pomoći ćemo svim našim pripadnicima koji će na bilo koji način biti procesuirani da imaju adekvatnu pravničku pomoć. Mi ne branimo ratni zločin, ko god ga je uradio sa bilo kojom uniformom, mi te osobe ne branimo, ali smo ubijeđeni da se ovi procesi koji se sada vode montirani, da naši ljudi nemaju adekvatnu pravnu i psihološku pomoć i iz toga razloga ćemo dati sve od sebe da pomognemo institucionalno našim sugrađanima – izjavio je ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević.

Iz Okružnog javnog Tužilaštva u Bijeljeni su kazali da se sa stanovišta njihove institucije Bošnjaci povratnici u RS mogu osjećati sigurno i da je poželjno da se odazovu na poziv tužilaštva za saslušanje i tako daju doprinos na rasvjetljavanju ratnih zločina.

Fena

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…