Vijesti BiH

Firma iz Banje Luke: Potpisan okvirni sporazum za nabavku pasoških knjižica

1 Minute čitanja
pasos

Direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) Arif Nanić potvrdio je u izjavi za Fenu da je danas potpisan ugovor s najpovoljnijim ponuđačem u postupku javnih nabavki čime je riješeno pitanje nabavke pasoških knjižica za građane BiH.

Postojala je realna opasnost da bi građani Bosne i Hercegovine mogli ponovno ostati bez pasoških knjižica jer je nabavka bila upitna zbog komplikacija u postupku koji je pokrenula Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

– Nakon dugogodišnjeg žalbenog postupka IDDEEA je uspješno okonačala postupak nabavke pasoških knjižica i zvanično zaključila okvirni sporazum s firmom Muehelbauer d.o.o. Banja Luka, kao najpovoljnijim ponuđačem, na period od četiri godine – dodao je Nanić.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

To praktično znači, istaknuo je, da će građani Bosne i Hercegovine imati osigurana dokumenta odnosno pasoške knjižice naredne četiri godine.

– Nakon izjavljenih sedam žalbi za koje je IDDEEA utvrdila da su neosnovane, a što je potvrdio i Ured za razmatranje žalbi BiH, proces je uspješno okončan – zaključio je Nanić.

Naime, Sporazum o nabavci pasoških knjižica istekao je 2. marta, a IDDEEA je još 28. aprila 2021. godine pokrenula postupak javne nabavke obrazaca pasoških knjižica, a za koji je tenderska dokumentacija objavljena 29. aprila 2021. godine, međutim u različitim fazama postupka izjavljeno je sedam žalbi.

– Ured za razmatranje žalbi je po svakoj žalbi odlučivao u prosjeku gotovo dva mjeseca, bez obzira na brojne molbe Agencije da se po njima hitno postupi i apeliranja Agencije na brojne posljedice koje mogu nastati ukoliko se postupak blagovremeno ne okonča – kazali su Feni ranije u ovoj agenciji.

Ponovili su da su im na prvom mjestu interesi građana, a sličan problem građani BiH već su imali 2017. godine kada je IDDEEA upravo zbog konstantnih žalbenih postupaka potrošila cijelu godinu na nabavu pasoških knjižica.

Fena

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…