Kultura

U Vijećnici upriličeno otvaranje izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”

3 Minute čitanja
nac.blago

Uz pokroviteljstvo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva Željka Komšića večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličeno otvaranje izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložbu organizuju Fondacija “Alija Izetbegović“ i Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” sastoji se od pisanog kulturnog naslijeđa iz specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Na jednom mjestu predstavljene su neprocjenjive rukopisne zbirke prepisivane stoljećima do prvih knjiga i novina štampanih u Bosni i Hercegovini, putopisa i arhivskih kolekcija bosanskohercegovačkih velikana. Izložba je dio zvaničnog programa obilježavanja 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Brojni gosti prisustvovali otvorenju

Svečanom otvaranju izložbe, osim članova Predsjedništva BiH Džaferovića i Komšića, prisustvovali su gosti iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, kao i brojne ličnosti iz političkog, akademskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Amel Suljović, autor projekta izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” i savjetnik za kulturu presjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, u obraćanju prisutnima istakao je da briga o pisanom kulturnom naslijeđu trajan proces.

– Jezgro izložbe čine domaći autori, prepisivači, rukopisi prepisani i djela štampana u Bosni i Hercegovini, djela velikana na koja su se naši ljudi naslanjali, pored ostalog, govore i o tome da je Bosna i Hercegovina oduvijek bila i jeste dio evropskog kulturnog prostora. Pažnju javnosti treba ukazati na djela bosanskih sufijskih prvaka, na čudesnu zbirku mushafa koju su prepisali naši mladići, na djela šestorice viđenijih Franjevaca, na evropske putopisce koji su otkrivali Bosnu i njene ljude – rekao je Suljović te dodao:

– Brigu ili nebrigu o pisanom kulturnom naslijeđu ne može pokriti jedna izložba, ma kakva bila. To je proces koji traje i u kojem se smjenjuju naraštaji i čitave generacije.

Prikazivanje dijela bogate kulturne historije BiH

Faris Nanić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Alija Izetbegović”, istakao je da kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine može pomoći narodima BiH da pronađu dodirne tačke iz zajedničke prošlosti.

– Ova izložba predstavlja projekat prikazivanja dijela bogate kulturne povijesti naše države kroz njezino višestoljetno postojanje. Oslikava njezine stubove multi, ali i interkulturalnosti nastale na temeljima vjekovne prisutnosti različitih vjera i naroda u periodu kako državne samostalnosti, tako i dominacije raznih evropskih i svjetskih imperija koje su kroz historiju Bosne i Hercegovine i ovih prostora često izgrađivale nove dimenzije, gradile suživot, međusobno prožimanje i obogaćivanje – kazao je Nanić te naglasio da kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine može pomoći narodima BiH da pronađu dodirne tačke iz zajedničke prošlosti i univerzalnih vrijednosti.

Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, izjavio je da su biblioteke neiscrpan izvor intelektualnog i duhovnog razvoja čovječanstva.

– Biblioteke predstavljaju vrijednosti civiliziranih društava i neprocjenjiv i neiscrpan izvor intelektualnog i duhovnog razvoja čovječanstva. Uz to one predstavljaju i kulturnu baštinu. Bosanskohercegovačka multikulturalnost neuništiva je realnost o kojoj svjedoče i sadržaji kolekcije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine – kazao je Ovčina.

Izložba povodom 30. godišnjice nezavisnosti BiH

Izložbu je zvanično otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović koji je tom prilikom istakao da je ovo jedna od najvažnijih izložbi pisanog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine u posljednjih pola stoljeća.

– Izložba je upriličena u povodu 30. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine koja predstavlja kaleidoskop naše bogate kulturne prošlosti pohranjene u specijalnim zbirkama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Ovo je prvi put da u ovom obimu Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine otvara svoje specijalne zbirke za javnost – rekao je Džaferović.

Istakao je također da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine sinonim teške i istrajne borbe za državu Bosnu i Hercegovinu.

– Umne stečevine naroda koji je pobijedio barbarstvo i neznanje, ne može uništiti ni najljući neprijatelj. Obnovljena Vijećnica i pisano kulturno naslijeđe koje je spašeno i večeras izloženo svjedoče da je to tako i to je moja poruka budućim naraštajima- naglasio je Džaferović.

Izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“, postavljena je u auli Vijećnice i otvorena je za posjetitelje sve do 31. marta 2022. godine.

avaz.ba

Vezane objave
Unsko-Sanski kantonKultura

Kladuško ljeto 2023

1 Minute čitanja
“Kladuško ljeto 2023” počinje u subotu, 15. jula i trajaće do 5. augusta kada će manifestaciju zaključiti Krajiški teferič. Obuhvatit će brojne…
Kultura

Bihaćko ljeto 2023 - Festival scenskih umjetnosti

1 Minute čitanja
Dragi naši ljubitelji umjetnosti, Sa zadovoljstvom objavljujemo da će 25. festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto 2023 biti održan od 23. juna do…
KulturaCazin Vijesti

Zimska pričaonica u Gradskoj biblioteci

1 Minute čitanja
Tradicionalnu aktivnost Gradske biblioteke Cazin u vrijeme školskih raspusta organiziramo i ove godine. Našim mališanima koji vole priču i igru preporučujemo nekoliko…