Vijesti BiH

U Strateškom kompasu EU podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH

1 Minute čitanja
EU podrska BiH

Zapadni Balkan dobio je mjesto u Strateškom kompasu Evropske unije (EU) koji je objavljen u ponedeljak 21. marta.

– Sigurnost i stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu još uvijek nije potpuna, također zbog sve većeg stranog miješanja, uključujući kampanje manipulacije informacijama, kao i zbog potencijalnog prelivanja iz trenutnog pogoršanja evropske sigurnosne situacije – navodi se u dokumentu.

Strateški kompas je buduća vojna strategija Evropske unije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sa njim se države članice dogovaraju oko zajedničke strateške vizije o ulozi Unije u sigurnosti i obrani i obavezuju se na niz konkretnih i širokih smjernica za postizanje ovih ciljeva u narednih 5-10 godina. Kako se zvanično objašnjava, imajući ovaj cilj na umu, “EU prvo treba da procijeni svoje specifično strateško okruženje i prioritete”.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU su dali zeleno svetlo Starteškom kompasu na sastanku koji je održan 21. marta, a u toku ove sedmice na samitu će lideri država i vlada EU dati formalnu potvrdu.

Bosna i Hercegovina, kao i dijalog Srbije i Kosova se posebno spominju u Strateškom kompasu.

Kada je riječ o BiH navodi se da je od posebnog interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, “zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda”, kao što je propisano Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na svom evropskom putu.

Prema Strateškom kompasu proces pregovora o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda “treba unaprijediti”.

– Opipljiv napredak u vladavini prava i reformama zasnovanim na evropskim vrijednostima, pravilima i standardima treba da se nastavi, a evropska perspektiva je strateški izbor, od suštinskog značaja za sve partnere koji teže članstvu u EU – navodi se u dijelu Strateškog kompasa koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…