Vijesti BiH

Nizozemska: Konstitutivnost naroda u BiH je diskriminatorni koncept

1 Minute čitanja
eu nizozemska

olandija je izrazila žaljenje što je u tekstu Strateškog kompasa EU uvrštena konstitutivnost naroda u BiH, što je po njoj diskriminatorni koncept.

“Nizozemska pozdravlja usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i odbranu. Međutim, žali zbog činjenice što je tekst dopunjen kako bi sadržavao referencu na diskriminirajući koncept konstitutivnih naroda”, stoji u posebnoj izjavi koju je Holandija objavila nakon usvajanja teksta.

Ministarstvo vanjskih poslova i obrane država članica usvojila je u ponedjeljak Strateški kompas, viziju odbrambenog razvoja Unije, u kojem se na inzistiranju Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Holandija navodi da njezin pristanak na tekst ni na koji način ne signalizira promjenu pozicije vlade o osiguranju ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana, naročito kroz dokazanu presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Naglašava da se ne bi trebao poduzeti nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi učinio izazovnom dokazanu presudu Sejdić-Finci i povezanu presudu ESLJP-a ili bi dodatno produbio etničke podjele.

U presudi u predmetu Sejdić-Finci iu još nekoliko slučajeva ESLJP je presudio da su pravila za izbor članova predsjedništva BiH diskriminatorna prema pojedincima koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivnog naroda. Predsjedništvo BiH čine jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Bošnjak.

nap.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…