Vijesti BiH

U Semberiji, jednoj od najvećih žitnica naše zemlje, zasijano preko 14 hiljada hektara pšenice

1 Minute čitanja
psenica

Dok se sve glasnije govori o nestašici hrane, u Semberiji, jednoj od najvećih žitnica naše zemlje, ratari su pšenicom zasijali gotovo 14 hiljada i pet stotina hektara. Iako je više zasijanih površina, prinos zavisi prvenstveno od primjene agro-tehničkih mjera.

Iako je jesenja sjetva bila najskuplja u historiji, Petar Dragojlović rizikovao je i nije smanjio površine koje je zasijao pšenicom. Međutim, sada zbog poskupljenja mineralnih đubriva muku muči sa prihranom usjeva.

“Oni idu do plafona dok se ne posije, a onda kad posije, cijena spada dole. Ako se ja borim da proizvedem što više hrane i da je to za čitavu državu dobro, što ta država ne bi učinila koliko toliko da nam bude jeftinije”, kazao je on. 

Zvanični podaci pokazuju da je u Semberiji ove godine u jesenjoj sjetvi pod pšenicom zasijano više površina nego prethodne godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Nekih 250 hektara više, tako da pod pšenicom imamo zasijano negđe oko 14 300 hektara, zatim slijedi ječam na površini od 2 700, tritikale i ostale kulture zasijane u jesenjoj sjetvi”, rekao je Sreten Vučković, Odjeljenje za poljoprivredu Grada Bijeljina. 

Iako je zasijano više, koliko će se požnjeti je pod velikim znakom pitanja, kažu u Udruženjima poljoprivrednika.

“Mi moramo pšenicu prihraniti, ukoliko se to ne desi, ona je u kritičnom stanju. Vi vidite da su njive polugole. Dosta ljudi zove pita, šta ćemo i kako ćemo, sve čekamo”, pojasnio je Savo Bakajlić, Udruženje poljoprivrednika Semberije i Majevice. 

Poljoprivrednici nade polažu u podršku resornog entitetskog ministarstva koje je izdvojilo dodatnih 10 miliona maraka za podršku agraru. Ovih dana užurbano se podnose i zahtjevi za podsticaj koji će biti za sto maraka viši nego ranijih godina.

“Upravo se odvija paralelno ažuriranje podataka poljoprivrednih gazdinstava da bi ostvarili pravo na podsticaj, kao i prijava zahtjeva za zasijanu pšenicu, tako da ovih dana u našoj kancelariji imamo stvarno velike gužve naših poljoprivrednih proizvođača”, rekla je Radmila Nešković iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. 

Zbog trenutne situacije i trendova poskupljenja kao i nepredvidivih vremenskih prilika neizvjesno je šta donosi nova poljoprivredna sezona.

bhrt/akta.ba

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…