Svijet

Kina poručuje da će igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju sukoba između Ukrajine i Rusije

1 Minute čitanja
ministar vanjskih poslova kine

naša stranka usk kandidati

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi izjavio je kako će kineske vlasti u narednom periodu nastojati igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju rusko – ukrajinskog sukoba, te je pozvao obje strane na smirenost.

okom konferencije za medije koja se održala na marginama pete sjednice 13. Kongresa naroda, Yi je izjavio kako mirovni pregovori nemaju alternativu, te da svaki sukob, uključujući i ovaj između Ukrajine i Rusije, treba rješavati za stolom.

Kina je spremna igrati konstruktivnu ulogu u olakšavanju dijaloga između dvije strane te ćemo zajedno s međunarodnom zajednicom raditi na posredovanju između Ukrajine i Rusije”, rekao je Yi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

On je također naglasio kako mirni način rješavanja problema nema alternativu.

“Spor u ukrajinskoj krizi mora se riješiti dijalogom, pregovorima i mirnim sredstvima. Pozivamo Ukrajini i Rusiju na smirenost i racionalnost u rješavanju ukrajinske krize”, poručio je kineski šef diplomatije.

Također, on je naglasio kako se nada kako će treće runda pregovora između Ukrajine i Rusije donijeti rezultat koji bi vodio ka rješavanju sukoba.

Pored mirovnih pregovora, Wang Yi se osvrnuo i na aktuelnu humanitarnu situaciju u Ukrajini te je poručio kako će kinesko društvo Crvenog križa pružiti hitnu pomoć ovoj državi.

klix

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…