Svijet

Kina poručuje da će igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju sukoba između Ukrajine i Rusije

1 Minute čitanja
ministar vanjskih poslova kine

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi izjavio je kako će kineske vlasti u narednom periodu nastojati igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju rusko – ukrajinskog sukoba, te je pozvao obje strane na smirenost.

okom konferencije za medije koja se održala na marginama pete sjednice 13. Kongresa naroda, Yi je izjavio kako mirovni pregovori nemaju alternativu, te da svaki sukob, uključujući i ovaj između Ukrajine i Rusije, treba rješavati za stolom.

Kina je spremna igrati konstruktivnu ulogu u olakšavanju dijaloga između dvije strane te ćemo zajedno s međunarodnom zajednicom raditi na posredovanju između Ukrajine i Rusije”, rekao je Yi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

On je također naglasio kako mirni način rješavanja problema nema alternativu.

“Spor u ukrajinskoj krizi mora se riješiti dijalogom, pregovorima i mirnim sredstvima. Pozivamo Ukrajini i Rusiju na smirenost i racionalnost u rješavanju ukrajinske krize”, poručio je kineski šef diplomatije.

Također, on je naglasio kako se nada kako će treće runda pregovora između Ukrajine i Rusije donijeti rezultat koji bi vodio ka rješavanju sukoba.

Pored mirovnih pregovora, Wang Yi se osvrnuo i na aktuelnu humanitarnu situaciju u Ukrajini te je poručio kako će kinesko društvo Crvenog križa pružiti hitnu pomoć ovoj državi.

klix

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…