Svijet

Kina poručuje da će igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju sukoba između Ukrajine i Rusije

1 Minute čitanja
ministar vanjskih poslova kine

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi izjavio je kako će kineske vlasti u narednom periodu nastojati igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju rusko – ukrajinskog sukoba, te je pozvao obje strane na smirenost.

okom konferencije za medije koja se održala na marginama pete sjednice 13. Kongresa naroda, Yi je izjavio kako mirovni pregovori nemaju alternativu, te da svaki sukob, uključujući i ovaj između Ukrajine i Rusije, treba rješavati za stolom.

Kina je spremna igrati konstruktivnu ulogu u olakšavanju dijaloga između dvije strane te ćemo zajedno s međunarodnom zajednicom raditi na posredovanju između Ukrajine i Rusije”, rekao je Yi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

On je također naglasio kako mirni način rješavanja problema nema alternativu.

“Spor u ukrajinskoj krizi mora se riješiti dijalogom, pregovorima i mirnim sredstvima. Pozivamo Ukrajini i Rusiju na smirenost i racionalnost u rješavanju ukrajinske krize”, poručio je kineski šef diplomatije.

Također, on je naglasio kako se nada kako će treće runda pregovora između Ukrajine i Rusije donijeti rezultat koji bi vodio ka rješavanju sukoba.

Pored mirovnih pregovora, Wang Yi se osvrnuo i na aktuelnu humanitarnu situaciju u Ukrajini te je poručio kako će kinesko društvo Crvenog križa pružiti hitnu pomoć ovoj državi.

klix

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….