Svijet

U Šangaju počeo najveći lockdown u Kini u posljednje dvije godine. Koronavirus se ponovo širi

1 Minute čitanja
sangaj trgovina

Kina je u ponedjeljak počela svoj najopsežniji karantin u posljednje dvije godine kako bi provela masovno testiranje i kontrolirala rastuću epidemiju u Šangaju dok stručnjaci ispituju ekonomski učinak nacionalne “nulte COVID-19 strategije”.

Kineska finansijska prijestolnica i najveći grad sa 26 miliona ljudi, Šangaj je upravljao svojim manjim prošlim epidemijama ograničenim zatvaranjem stambenih naselja i radnih mjesta na kojima se virus širio. Međutim, zatvaranje u cijelom gradu koje će se provoditi u dvije faze bit će najopsežnije u Kini otkako je središnji grad Wuhan, gdje je virus prvi put otkriven krajem 2019., prvi uveo lockdown za svojih 11 miliona ljudi na 76 dana početkom 2020. godine.

Šangajska finansijska četvrt Pudong i obližnja područja bit će zatvorena od ponedjeljka do petka dok se bude provodilo masovno testiranje, saopćila je lokalna vlada. U drugoj fazi zatvaranja, veliko područje u središtu grada zapadno od rijeke Huangpu koja dijeli grad u petak će započeti vlastito petodnevno zatvaranje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Stanovnici će morati ostati kod kuće, a isporuke će biti ostavljene na kontrolnim tačkama kako bi se osiguralo da nema kontakta s vanjskim svijetom. Uredi i sve kompanije koje se ne smatraju bitnim bit će zatvoreni, a javni prevoz obustavljen.

Mnoge su zajednice u Šangaju već su bile zatvorene posljednjih sedam dana, njihovi stambeni kompleksi blokirani su plavim i žutim plastičnim barijerama, a stanovnici su morali podvrgnuti višestrukim testovima na COVID-19.

Šangajski Disneyland tematski park je među kompanijama koje su ranije zatvorene. Proizvođač automobila Tesla također obustavlja proizvodnju u svojoj tvornici u Šangaju, javljaju mediji.

raport.ba

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…