Vijesti BiH

U Bosni i Hercegovini nedostaje oko 30 hiljada radnika

1 Minute čitanja
bh radnici

U Bosni i Hercegovini nedostaje oko 30 hiljada radnika, poručuju iz Udruženja poslodovaca Federacije BiH.

Privrednici odgovornim smatraju političare jer se na tom polju ne angažuju dovoljno zbog čega, kažu, gube poslove i oni, ali i radnici u našoj zemlji.

Dok jedni, uprkos svim nedaćama pokušavaju naći posao u BiH, drugih, 50 posto više nego prošle godine pronašlo je posao u Sloveniji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bosna i Hercegovina godinama gubi sve više radne snage. Prema podacima Federalnog udruženja poslodavaca trenutno nedostaje oko 30.000 radnika.

Privrednici krive poltičare, kažu, umjesto da se bave stvarima od kojih se živi, bave se trivijalnostima.

ADEM HANIĆ, privrednik

Mi smo ogorčeni i ljuti zbog toga. Zato gubimo poslove. Ne možemo planirati naše ugovore, a imamo ogromnu šansu zbog prestrukutuiranja Indokine, odnosno biznisa vezanih za Evropu, Ameriku i Indokinu.

Postoje zavodi za zapošljavanje, mi ih zovemo Zavodi za nezapošljavanje. Recimo u TK postoji 70.000 ljudi koji su prijavljeni na Birou, a ni jednog radnika ne možete dobiti znači da nešto ne štima.

Dok u Tuzlanskom kantonu poslodavci ne mogu naći radnike na birou, u Kantonu Sarajevo ih vraćaju na biro.

Karavdić Edin, ratni vojni invalid i Ashad Đonko, za vrijeme pandemije KOVID-a 19 pozvani su sa biroa da rade kao vozači saniteta u sarajevskom Domu zdravlja.

Tvrde da im je obećan prijem u stalni radni odnos, da su radili po 220 sati mjesečno. Međutim, nakon pandemije ponovo su se našli na birou za nezaposlene.

Opširnije u prilogu: 

bhrt

Vezane objave
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…