Dijaspora

Njemačka namjerava znatno olakšati zapošljavanje stranih kvalifikovanih radnika

1 Minute čitanja
njemacka posao

Njemačka će nedostatak kvalifikovanih radnika pokušati nadomjestiti onim što je svojevrsna zelena karta. To će podrazumijevati sistem bodovanja kojim će se radnicima iz inostranstva, čija su zanimanja tražena na tržištu rada, omogućiti lakši ulazak u ovu državu.

Riječ je o dijelu plana njemačkog ministra za rad Hubertusa Heila za rješavanje problema nedostatka radnika. Očekuje se da će ovaj plan biti predstavljen tokom jeseni ove godine.

Kvote će svake godine biti određene na osnovu potreba različitih industrija za radnicima. Strani radnici će morati ispuniti tri od četiri kriterija da bi mogli konkurisati kroz ovaj program, a to su:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • Diploma ili stručna obuka koju Njemačka priznaje;
  • Tri godine radnog iskustva;
  • Poznavanje jezika ili to da je osoba nekada boravila u Njemačkoj;
  • Da osoba ima manje od 35 godina.

Prema postojećim pravilima, većina državljana zemalja, koje nisu članice Evropske unije, moraju imati ponudu za posao, da bi mogli predati zahtjev za boravak tokom zaposlenja. Očekuje se da će se uvođenjem zelene karte ubrzati dolazak u Njemačku, a da prethodno nije pronađen posao.

Bit će moguće doći u ovu državu i u njoj tražiti posao. Svi oni koji budu namjeravali iskoristiti ovu priliku morat će dokazati da će moći plaćati troškove života dok su u potrazi za poslom. Detalji ovog programa će biti uskoro utvrđeni.

Stopa manjka kvalifikovanih radnika u Njemačkoj je viša nego ikada prije. Institut za istraživanje tržišta rada (IAB) je objavio da je upražnjeno čak 1,74 miliona radnih mjesta širom države. Istraživački institut u Minhenu (IFO) je objavio da skoro polovina kompanija ima ovaj problem. Najpogođenije su firme iz uslužnih djelatnosti.

Među onima kojima nedostaju radnici su kompanije koje pružaju usluge skladištenja, koje se bave proizvodnjom hrane, one iz metalne industrije i građevinskog sektora, veletrgovine. Najmanji nedostatak radnika je u farmaceutskoj i hemijskoj industriji, kao i u automobilskoj i mašinskoj industriji, prenosi Euronews.

klix

Vezane objave
Dijaspora

Kako izbjeći dugo čekanje na granici

3 Minute čitanja
Prelazak međunarodnih granica može biti dugotrajan proces, pogotovo ako putujete cestom. Posebno su poznati dugi sati čekanja na granici između Bosne i…
Dijaspora

Praznici u Njemačkoj 2023

1 Minute čitanja
Njemačka je poznata po svom bogatom kulturnom naslijeđu i širokom spektru svečanosti i praznika koji odražavaju običaje i tradiciju zemlje. Od vjerskih…
Dijaspora

Lufthansa oglasila da zapošljava 20.000 novih radnika

1 Minute čitanja
Njemački prevoznik Lufthansa nakon oporavka tržišta od pandemije koronavirusa planira zapošljavanje 20.000 radnika, objavila je kompanija u ponedjeljak. – Planiramo otvoriti novih…