Biznis

Trka za posao težak 800 miliona KM

1 Minute čitanja
tunel prenj

Manje od 20 dana ostalo je do zatvaranja međunarodnog tendera za izbor izvođača radova za izgradnju tunela Prenj, najsloženijeg građevinskog pothvata i ključne dionice za cijeli Koridor 5C, rečeno je iz “Autocesta FBiH”.
Ova državna firma raspisala je tender za gradnju tunela 8. jula, a rok za dostavljanje ponuda je 5. septembar.

Tunel Prenj (između Konjica i Mostar) je tehnički najzahtjevniji i, sa stajališta struke, jedan od najkompleksnijih objekata u historiji građevinarstva Bosne i Hercegovine. Radi se o tunelu dužine 10,4 kilometra, što je deveti najduži cestovni tunel u Evropi, a prvi je u BiH koji prelazi granicu od šest kilometara.

Prema informacijama “Avaza”, veliki je interes svjetskih građevinskih firmi za posao težak više od 800 miliona KM.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zvanične ponude, nakon podizanja tenderske dokumentacije, očekuju se već početkom septembra. No, u utrci će se, kako stoje stvari, naći više od pet kompanija.

Izgradnjom ovog tunela “Autocesta” od Mostara do Sarajeva uveliko će se skratiti putovanje. Poređenja radi, trenutna dužina puta preko M-17 iznosi 113 kilometara, dok će izgradnjom autoceste iznositi 82 kilometra.

Preciznije, vrijeme putovanja će se skratiti s dosadašnjih dva na nešto manje od sat vožnje, što u konačnici dovodi do skraćenja puta od 31 kilometar i uštede više od jednog sata vremena.

Prema najavama, radovi počinju u prvoj polovini sljedeće godine.

Tunel će biti dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever i ključan je za povezivanje Mostara sa Sarajevom, odnosno jače unutrašnje povezivanje Bosne s Hercegovinom, što je i strateški cilj, odnosno kompletiranje izgradnje cijelog Koridora 5C kroz Federaciju BiH.

Osim tunela Prenj, ova dionica podrazumijeva pristup sjevernom i južnom portalu tunela, pa se ukupna dužina povećava na 12 kilometara. Ovaj tunel će kvalitetnije pozicionirati BiH u evropske puteve, jer će međunarodni koridor privući promet putnika i roba od Budimpešte prema Jadranu.

Biznisinfo.ba

Vezane objave
Biznis

Za kraj uspješne godine dm zaposlenike nagradio 13. platom

2 Minute čitanja
Opravdana titula Najpoželjnijeg poslodavca u BiH Sarajevo, 20.12.2022. – Njegovanje dobrog odnosa zaposlenika i poslodavca ključ je uspjeha dm drogerie markt, a…
Biznis

Dug propale kripto platforme FTX skoro 3,1 milijardu dolara

1 Minute čitanja
Propala digitalna platforma za transakcije u kriptovalutama FTX objavila je da 50 najvećih vjerovnika duguje gotovo 3,1 milijardu dolara. Skupini od 10…
Biznis

Milionska akvizicija: Telemach preuzima domaćeg kablovskog operatera

1 Minute čitanja
Kompanija Telemach BH u procesu je preuzimanja firme TX TV iz Tuzle. Ova akvizicija će imati efekat na maloprodajnim tržištima fiksne telefonije,…