Svijet

Tramp- Američke vojne avione treba prefarbati da izgledaju kao kineski i bombardovati Rusiju

2 Minute čitanja
trump

Proteklog vikenda je bivši američki predsjednik Donald Tramp predstavio svoju ideju kako bi Sjedinjene Američke Države mogle da odgovore na rat u Ukrajini – “prefarbati američke vojne avione da izgledaju kao da su kineski, i zatim bombardovati Rusiju”.

Kako je prvobitno pisao Washington Post a zatim prenio CNN, Tramp je grupi republikanskih donatora rekao da bi SAD trabale naslikati kinesku zastavu na svoje F-22 avione te ih poslati prema Rusiji.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Svjetska scena

– I onda kažemo Kina je to uradila, nismo mi, Kina je. I onda bi oni počeli da se bore jedni protiv drugih a mi bi samo sjedili i posmatrali to – zaključio je navodno, bivši američki predsjednik.

CNN-ov ugledni novinar Chris Cillizza je prokomentarirao ovu ideju.

– Naivnost ovoga je ogromna. (I to je samo početak problema.) Da li Trump zaista misli da bi Rusi bili tako lako prevareni? Da je oslikavanje kineske zastave na našim avionima dovoljno smišljena smicalica da prevari Ruse – pita on u svojoj analizi.

Također postavlja pitanje da li je dobra stvar za SAD ako dvije nuklearne sile počnu da se bore jedna protiv druge, čak i kada bi plan uspio.

– Nestabilnost koju bi to izazvalo na svjetskoj sceni je bukvalno nezamisliva – zaključuje on.

Washington Post je naveo da su se republikanski donatori počeli smijati kada je Tramp predložio svoju strategiju, te da nije jasno da li se Tramp šalio kada je ovo izjavio.

Mnogi razlozi

Ali Čiliza zaključuje da, ako je suditi prema Trampovoj prošlosti, postoji mnogo razloga za vjerovati da nije.

– Sjetite se da je ovo čovjek koji je došao na ideju da kupi Grenland od Danske. A kada oni to nisu željeli, iznenada je otkazao planiranu posjetu zemlji – podsjetio je ovaj novinar.

Tramp je na Twitteru napisao da je Danska veoma posebna zemlja sa nevjerovatnim ljudima, ali na osnovu komentara premijerke Mete Frederiksen, da ona ne bi imala interesa da razgovara o kupovini Grenlanda, odložiću naš sastanak zakazan za dvije nedelje za neki drugi put.

Ovo je također čovjek koji je stao na stranu ruskog predsjednika Vladimira Putina kada su američke obavještajne službe tvrdile da se Rusija aktivno miješala u izbore 2016. Godine, dodaje Čiliza.

– Ovo je čovjek koji je vrijeđao imigrante iz centralne Amerike i Afrike, insistirajući da želi više imigranata iz zemalja poput Norveške. Ukratko, Tramp nam je pokazao – uvijek iznova – koliko je nevjerovatno neuobičajen kada je u pitanju, pa, skoro sve – zaključio je, prenosi N1.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….