Svijet

Tramp- Američke vojne avione treba prefarbati da izgledaju kao kineski i bombardovati Rusiju

2 Minute čitanja
trump

Proteklog vikenda je bivši američki predsjednik Donald Tramp predstavio svoju ideju kako bi Sjedinjene Američke Države mogle da odgovore na rat u Ukrajini – “prefarbati američke vojne avione da izgledaju kao da su kineski, i zatim bombardovati Rusiju”.

Kako je prvobitno pisao Washington Post a zatim prenio CNN, Tramp je grupi republikanskih donatora rekao da bi SAD trabale naslikati kinesku zastavu na svoje F-22 avione te ih poslati prema Rusiji.

Popis sadržaja

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Svjetska scena

– I onda kažemo Kina je to uradila, nismo mi, Kina je. I onda bi oni počeli da se bore jedni protiv drugih a mi bi samo sjedili i posmatrali to – zaključio je navodno, bivši američki predsjednik.

CNN-ov ugledni novinar Chris Cillizza je prokomentarirao ovu ideju.

– Naivnost ovoga je ogromna. (I to je samo početak problema.) Da li Trump zaista misli da bi Rusi bili tako lako prevareni? Da je oslikavanje kineske zastave na našim avionima dovoljno smišljena smicalica da prevari Ruse – pita on u svojoj analizi.

Također postavlja pitanje da li je dobra stvar za SAD ako dvije nuklearne sile počnu da se bore jedna protiv druge, čak i kada bi plan uspio.

– Nestabilnost koju bi to izazvalo na svjetskoj sceni je bukvalno nezamisliva – zaključuje on.

Washington Post je naveo da su se republikanski donatori počeli smijati kada je Tramp predložio svoju strategiju, te da nije jasno da li se Tramp šalio kada je ovo izjavio.

Mnogi razlozi

Ali Čiliza zaključuje da, ako je suditi prema Trampovoj prošlosti, postoji mnogo razloga za vjerovati da nije.

– Sjetite se da je ovo čovjek koji je došao na ideju da kupi Grenland od Danske. A kada oni to nisu željeli, iznenada je otkazao planiranu posjetu zemlji – podsjetio je ovaj novinar.

Tramp je na Twitteru napisao da je Danska veoma posebna zemlja sa nevjerovatnim ljudima, ali na osnovu komentara premijerke Mete Frederiksen, da ona ne bi imala interesa da razgovara o kupovini Grenlanda, odložiću naš sastanak zakazan za dvije nedelje za neki drugi put.

Ovo je također čovjek koji je stao na stranu ruskog predsjednika Vladimira Putina kada su američke obavještajne službe tvrdile da se Rusija aktivno miješala u izbore 2016. Godine, dodaje Čiliza.

– Ovo je čovjek koji je vrijeđao imigrante iz centralne Amerike i Afrike, insistirajući da želi više imigranata iz zemalja poput Norveške. Ukratko, Tramp nam je pokazao – uvijek iznova – koliko je nevjerovatno neuobičajen kada je u pitanju, pa, skoro sve – zaključio je, prenosi N1.

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…