Vijesti BiH

Šta slijedi ukoliko se zakon o zabrani pušenja ne usaglasi na Zastupničkom domu FBiH?

1 Minute čitanja
zabranjeno pusenje

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH usvojen je sa devet amandmana na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i kao takav ne može stupiti na snagu. S obzirom na to da je bez amandmana usvojen ranije na Zastupničkom domu FBiH, tekst sa amandmanima će morati ići ponovo na Zastupički dom.

– Sada zakon ide na potvrđivanje amandmana u Zastupnički dom, a ako ni nakon ponovnog pretresa nije postignuta saglasnst u istovjetnosti teksta, domovi obrazuju zajedničku komisiju od po pet članova iz svakog doma kojoj se povjerava utvrđivanje prijedloga za rješenje spornog pitanja – objašnjava nam Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH.

Išli smo i korak dalje, upitajući šta se događa ukoliko se rješenje ne postigne ni u zajedničkoj komisiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U zakonu stoji da ako se ni u zajedničkoj komisiji ne postigne saglasnost, ili ako jedan od domova ne usvoji tekst koji je predložila komisija, sporni prijedlog zakona se skida sa dnevnog reda sjednice Doma naroda o čemu predsjedavajući obavještava premijera FBiH kako bi on odlučio hoće li postupiti u skladu sa njegovim ovlaštenjima utvrđenim u Ustavu FBiH – objašnjeno nam je u Parlamentu FBiH.

Zastupnički dom FBiH je zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje usvojio u maju 2021. godine. Na Domu naroda su 3. marta ove godine razmatrali zakon, ali su usvajanje odložili za narednu sjednicu, a koja je bila 24. marta. Ni tada nisu usvojili zakon koji je predložila Vlada Federacije BiH već sa devet amandmana i to tri delegata Anera Žuljevića (SDP), tri Kluba Hrvata i isto toliko delegata Žarka Vujovića (SDBiH).

Da je zakon usvojen u tekstu koji je usvojen na Zastupničkom domu, stupanjem na snagu kroz nekoliko mjeseci zabranilo bi se pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe. Ovako je do daljnjeg “na čekanju”.

faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…