Vijesti BiH

Šta slijedi ukoliko se zakon o zabrani pušenja ne usaglasi na Zastupničkom domu FBiH?

1 Minute čitanja
zabranjeno pusenje

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH usvojen je sa devet amandmana na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i kao takav ne može stupiti na snagu. S obzirom na to da je bez amandmana usvojen ranije na Zastupničkom domu FBiH, tekst sa amandmanima će morati ići ponovo na Zastupički dom.

– Sada zakon ide na potvrđivanje amandmana u Zastupnički dom, a ako ni nakon ponovnog pretresa nije postignuta saglasnst u istovjetnosti teksta, domovi obrazuju zajedničku komisiju od po pet članova iz svakog doma kojoj se povjerava utvrđivanje prijedloga za rješenje spornog pitanja – objašnjava nam Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH.

Išli smo i korak dalje, upitajući šta se događa ukoliko se rješenje ne postigne ni u zajedničkoj komisiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U zakonu stoji da ako se ni u zajedničkoj komisiji ne postigne saglasnost, ili ako jedan od domova ne usvoji tekst koji je predložila komisija, sporni prijedlog zakona se skida sa dnevnog reda sjednice Doma naroda o čemu predsjedavajući obavještava premijera FBiH kako bi on odlučio hoće li postupiti u skladu sa njegovim ovlaštenjima utvrđenim u Ustavu FBiH – objašnjeno nam je u Parlamentu FBiH.

Zastupnički dom FBiH je zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje usvojio u maju 2021. godine. Na Domu naroda su 3. marta ove godine razmatrali zakon, ali su usvajanje odložili za narednu sjednicu, a koja je bila 24. marta. Ni tada nisu usvojili zakon koji je predložila Vlada Federacije BiH već sa devet amandmana i to tri delegata Anera Žuljevića (SDP), tri Kluba Hrvata i isto toliko delegata Žarka Vujovića (SDBiH).

Da je zakon usvojen u tekstu koji je usvojen na Zastupničkom domu, stupanjem na snagu kroz nekoliko mjeseci zabranilo bi se pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe. Ovako je do daljnjeg “na čekanju”.

faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…
Vijesti BiH

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NAPADA NA POLICAJCA GRANIČNE POLICIJE BiH

1 Minute čitanja
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: Ajdina Mujkića, rođenog 1999. godine u…