Vijesti BiH

Šta slijedi ukoliko se zakon o zabrani pušenja ne usaglasi na Zastupničkom domu FBiH?

1 Minute čitanja
zabranjeno pusenje

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH usvojen je sa devet amandmana na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i kao takav ne može stupiti na snagu. S obzirom na to da je bez amandmana usvojen ranije na Zastupničkom domu FBiH, tekst sa amandmanima će morati ići ponovo na Zastupički dom.

– Sada zakon ide na potvrđivanje amandmana u Zastupnički dom, a ako ni nakon ponovnog pretresa nije postignuta saglasnst u istovjetnosti teksta, domovi obrazuju zajedničku komisiju od po pet članova iz svakog doma kojoj se povjerava utvrđivanje prijedloga za rješenje spornog pitanja – objašnjava nam Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda FBiH.

Išli smo i korak dalje, upitajući šta se događa ukoliko se rješenje ne postigne ni u zajedničkoj komisiji.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– U zakonu stoji da ako se ni u zajedničkoj komisiji ne postigne saglasnost, ili ako jedan od domova ne usvoji tekst koji je predložila komisija, sporni prijedlog zakona se skida sa dnevnog reda sjednice Doma naroda o čemu predsjedavajući obavještava premijera FBiH kako bi on odlučio hoće li postupiti u skladu sa njegovim ovlaštenjima utvrđenim u Ustavu FBiH – objašnjeno nam je u Parlamentu FBiH.

Zastupnički dom FBiH je zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje usvojio u maju 2021. godine. Na Domu naroda su 3. marta ove godine razmatrali zakon, ali su usvajanje odložili za narednu sjednicu, a koja je bila 24. marta. Ni tada nisu usvojili zakon koji je predložila Vlada Federacije BiH već sa devet amandmana i to tri delegata Anera Žuljevića (SDP), tri Kluba Hrvata i isto toliko delegata Žarka Vujovića (SDBiH).

Da je zakon usvojen u tekstu koji je usvojen na Zastupničkom domu, stupanjem na snagu kroz nekoliko mjeseci zabranilo bi se pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe. Ovako je do daljnjeg “na čekanju”.

faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Obavijest o početku isplate dječjeg dodatka

2 Minute čitanja
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike povodom upita velikog broja građana o početku isplate dječjeg dodatka po osnovu Zakona o materijalnoj podršci…
Vijesti BiH

Upozorenje: Vrlo obilne oborine, vjetar i snijeg

3 Minute čitanja
Lokalnim vlastima u RS-u naređeno da preduzmu sve preventivne radnje zbog najave obilnih padavina od 16.01. do 20.01.2023.. Predsjednik Vlade Republike Srpske…
Vijesti BiH

Ako putujete izvan BiH, oprez: Na ovom graničnom prijelazu se čeka i po pet sati

1 Minute čitanja
Sudeći prema kamerama Hrvatskih autocesta, na graničnim prijelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine nastavljaju se velike gužve. Duga su zadržavanja na…