Vijesti BiH

Šta očekuju hotelijeri u BiH u predstojećoj turističkoj sezoni

2 Minute čitanja
hotelijeri bih

Ugostiteljsko-turistički sektor u Bosni i Hercegovini pretrpio je dvogodišnju pandemiju koronavirusa uz velike posljedice, a sada je nastupio novi problem sa agresijom Rusije na Ukrajinu, pa se ne očekuje uspješna proljetna turistička prognoza?

Međutim, nakon dvije teške godine ima naznaka oporavka turizma u Bosni i Hercegovini. Mišljenja hotelijera su podijeljena, dok jedni misle da će slabo poslovati i ove godine, drugi se nadaju uspješnoj sezoni. Uz to nadaju se da će Vijeće ministara BiH ukinuti vize potencijalnim turistima iz arapskih zemalja, te Engleske i Irske, za vrijeme trajanja turističke sezone.

Koliko će stranih turista posjetiti Bosnu i Hercegovinu, još je neizvjesno i prognoze su podijeljene, ali evo šta su nam rekli u nekoliko hotela u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sjećamo se kada su nam gosti dolazili u autobusima u naše hotele, ali sada nam uglavnom dolaze individulano i nema više grupnih posjeta, kažu u Hotel Europe Group Sarajevo kojoj pripadaju i hoteli Holiday i Art.

– Smanjio se broj grupnih, a povećava se broj individualnih rezervacija. Očekujemo od maja povećan broj rezervacija. Sada se grupne rezervacije ne prave pola godine unaprijed jer agencije to sada organizuju u roku pet dana, a onda traže hotele za smještaj turista. U naše hotele uglavnom odsjedaju gosti iz Hrvatske, Srbije. Prethodnih godina smanjen je broj turista koji su arapskog porijekla – kaže nam Armela Škoro, iz Odjela prodaje hotela Europe Group Sarajevo.

Zbog porasta cijena hrane povećane su i cijene smještaja u hotelima Grupacije.

– Planiramo da se broj turista iz 2019. godine ponovi, kada su svi naši smještajni kapaciteti bili izdati, što će potrajati, ali na tome radimo – ističe Škoro.

U mostarskom hotelu Bristol optimisti su u pogledu predstojeće turističke sezone.

– U odnosu na 2021. veće je interesovanje turista u ovoj godini da posjete Mostar i borave u našem hotelu. Zbog rata Rusije i Ukrajine imamo malo otkazanih grupnih posjeta. Nadamo se da će se broj turista povećavati tokom ljeta – rekli su nam iz hotela Bristol.

Najviše rezervacija u hotelu Mostar izvršeno je za maj.

– Nadamo se boljoj posjeti jer u Hrvatskoj će biti mnogo turista. Nama je to signal da će dio turista iz Hrvatske posjetiti i Mostar – smatraju u hotelu Mostar.

U Banjoj Luci mišljenja su podijeljena u predviđanjima za ovu turističku sezonu.

U hotelu Banjaluka rekli su nam “da se ne nadaju nekoj velikoj posjeti jer s obzirom na ovu tešku ekonomsku i političku situaciju, rezervacija gotovo da i nema”.

U banjalučkom hotelu IN zadovoljni su već sada posjetom turista.

– Kao i prošlih godina, nadamo se uspješnoj proljetnoj sezoni. U naš hotel odsjedaju uglavnom poslovni ljudi, a bude i turista i zato očekujemo dobru sezonu kao i prošle godine – ističu iz hotela IN.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, ističe da je agresija Rusije na Ukrajinu sve poremetila, pa će sigurno biti manje turista iz Evrope.

– Ima priličan broj otkaza rezervacija u hotelima, odnosno zamrznu rezervacije pa kažu da će nam se javiti za desetak dana. Nadamo se turistima iz arapskih zemalja. Da bi nas posjetili u većem broju, Vijeće ministara BiH trebalo bi ukinuti vize za posjetioce iz arapskih zemalja i ne samo njih već i za turiste iz Engleske i Irske, za vrijeme dok traje turistička sezona. Prošle godine Vijeće ministara to nije htjelo uraditi. U to se umiješala politika i to nije dobro – kaže Hadžić.

Faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz…