Dijaspora

Slovenija: Probemi zbog udjela ruskog plina 

1 Minute čitanja
slovenija plin

S više od tri četvrtine ruskog plina u svojoj energetskoj bilansi, Slovenija je među ovisnijim članicama EU-a o uvozu tog energenta iz zemlje protiv koje se zbog napada na Ukrajinu uvode sve strožije sankcije, a premijer Janez Janša rekao je u petak da se zalaže za zajedničku nabavku članica EU-a od drugih dobavljača.

Slovenija se zalaže za srednji put, kazao je u petak u Briselu  Janša, komentirajući različita stajališta članica o načinu kako se s vremenom osloboditi energetske ovisnosti od Ruske Federacije te treba li cijene energenata prepustiti tržištu ili ih regulirati.

Po njegovim je riječima srednji put za koji se zalaže Slovenija zapravo jačanje “europskog pristupa”, što, kako je pojasnio, znači zajedničke nabave i zajedničke pregovore o cijeni s dobavljačima, onako kako je to bilo i u slučaju nabavke cjepiva protiv covida-19, što se pokazalo učinkovitim.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako javljaju slovenski mediji, Janša je u Briselu  novinarima koji prate samit EU-a  kazao da je Slovenija i za gradnju zajedničkih kapaciteta skladištenja plina jer ih Slovenija “praktično nema”, te za izbalansiran pristup oko dileme trebaju li se cijene energenata formirati slobodno ili pod regulacijom države.

“Zajednički pristup na razini EU-a o nabavi plina je bitno bolji nego da svaka država pregovara za sebe, pa se u jednom  tjednu  u Kataru izredaju jedna za drugom delegacije deset država članica”, kazao je Jnaša.

O nabavci ukapljenog plina u Kataru je ovih dana pregovarao i slovenski ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec, no slovenski energetski stručnjaci upozoravaju da tekući plin za Sloveniju u sadašnjoj situaciji ne može biti pravo rješenje jer nema vlastitog LNG terminala.

Oni u njenoj neposrednoj blizini, hrvatski LNG na Krku i italijanski u Rovigu, već imaju zakupljene količine i ne mogu primiti dodatne, prenosi Hina pisanje slovenskih medija.

Vezane objave
Dijaspora

Austrija: U Beču obilježen Dan Bošnjaka

1 Minute čitanja
U znak sjećanja na jedan od najznačajnijih događaja u novijoj historiji Bošnjaka, Bošnjačka nacionalna fondacija iz Austrije, upriličila je svečani program. Uz…
Dijaspora

Poskupljenja izazvala talas siromaštva u Austriji

1 Minute čitanja
Aktuelna kriza sa poskupljenjima izazvala je talas siromaštva u Austriji, upozorava Karitas.         Generalni sekretar Karitasa Austrija, Ana Par, kazala je…
Dijaspora

Saobraćajna nesreća u Austriji: Autobus pun putnika sletio s ceste

1 Minute čitanja
Saobraćajna nesreća u okrugu Liezen u kojoj je autobus u četvrtak navečer sletio s neasfaltiranog puta. Povrijeđena su 24 od 32 putnika,…