Vijesti BiH

Slovenci u BiH traže tesare,zidare,bravare,kuhare…

1 Minute čitanja
slovenci traze radnike u bih

Bosna i Hercegovina ima sklopljene pravne okvire za zapošljavanje sa Slovenijom, Katarom, Srbijom i Njemačkom.

U dosadašnjem toku realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji najviše su se tražili radnici iz Bosne i Hercegovine sa sljedećim zanimanjima: vozač, varitelj, armirač, tesar, zidar, elektroinstalater, bravar, kuhar.

Ipak, najviše oglasa za Sloveniju jeste za vozače i na njih otpada gotovo 25 posto oglasa. A odmah iza njih po broju oglasa su varitelji, saznaje Fena u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bosna i Hercegovina ima sklopljene pravne okvire za zapošljavanje sa Slovenijom, Katarom, Srbijom i Njemačkom (Njemačka samo za medicinare sa srednjom školom), a trenutno Agencija za rad i zapošljavanje BiH posreduje u dvije države – Sloveniju i SR Njemačku, dok iz Katara i Srbije nema radnih ponuda.

Posredovanje u Sloveniju i Njemačku se odvija od 2013. godine. Za osobe koje odlaze u inozemstvu mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencija nema nikakve podatke. Za Njemačku su do sada, od 2013. godine, ukupno izdate 6.622 radne dozvole.

Što se tiče radnih dozvola za strance, u Bosni i Hercegovini je u periodu 01.01. – 30.06.2022. godine ukupno izdato 1.270 radnih dozvola i to 461 radna dozvola koja se računa u kvotu i 809 radnih dozvola izdatih nezavisno od utvrđene kvote, u skladu s članom 64. i 65. Zakona o strancima.

To je povećanje u odnosu na isti period prošle godine za 274 radne dozvole – navode iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Najviše radnih dozvola izdato je u sljedećim djelatnostima:

331 građevinarstvo,
191 trgovina,
137 poslovanje nekretninama,
106 u oblasti umjetnost, zabava, rekreacija i
100 za prerađivačku industriju.

Vezane objave
Vijesti BiH

Ako ste vidjeli da je pelet skuplji od 561,60 KM, evo gdje možete prijaviti

1 Minute čitanja
Federalni tržišni inspektorat nastavlja pojačani nadzor nad formiranjem cijena peleta u FBiH Federalni tržišni inspektorat od subote, 12. novembra 2022. godine vrši…
Vijesti BiH

Centralna banka BiH pušta u opticaj dodatne količine kovanog novca

1 Minute čitanja
Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) će od 28.11.2022. godine pustiti u opticaj kovanice konvertibilne marke u apoenu od 5 KM i…
Vijesti BiH

Vremenska prognoza:Stigla ciklona, donosi oblačnost, lokalno kišu ali i pojačan vjetar u brdsko-planinskim krajevima

1 Minute čitanja
U nastavku dana u Hercegovini, jugozapadu i dijelu zapadu Bosne česta kiša i lokalno jači pljuskovi sa grmljavinom. U ostatku zemlje uglavnom…