Svijet

Scholz tvrdi da neće biti nestašice plina: Morate znati da će biti skuplji

1 Minute čitanja
scholz

Kancelar Olaf Scholz obećao je njemačkim građanima punu podršku oko inflacije i porasta cijena energenata na jesen i zimu. “Mi ćemo učiniti sve kako bi građani prošli kroz ova teška vremena. I zato je vlada, pored postojećih mjera, odlučna najesen donijeti nove kako bi rasteretila građane”, rekao je.

Scholz je rekao da “Njemačka živi u teškim vremenima” te da će se naći na kušnji, ali da ne očekuje da će rastuće cijene energenata dovesti do socijalnih nereda. “Ne vjerujem da će doći do socijalnih nereda, i to zato što je Njemačka socijalna država”, rekao je Scholz. Dodao je da država “nikog neće ostaviti na cjedilu”, imajući na umu prije svega građane s nižim primanjima.

Izjavio je da se vlada suočava s problemima oko opskrbe energentima koji su djelomice i rezultat odluka prijašnjih vlada. “U prošlosti smo donosili odluke u vezi s odustajanjem od ugljena kao energenta za proizvodnju električne energije, kao i od atomskih elektrana, ali istovremeno nismo definirali brzinu modernizacije industrije u svrhu prelaska na obnovljive izvore energije”, rekao je Scholz.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Istovremeno je naglasio da neće biti nestašice plina, među ostalim, i zbog sve većeg okretanja ukapljenom plinu kao nadomjestku za zemni plin iz Rusije. “Plin će biti skuplji, ali će ga biti dovoljno”, istaknuo je Scholz.

Založio se za izgradnju plinovoda od Portugala preko Španije i Francuske do centralne Evrope kako bi se Evropa odvojila od energetske ovisnosti o Rusiji. “Takav plinovod sada bi značajno olakšao opskrbu”, rekao je Scholz.

Razgovarao je o tome s liderima Španije, Portugala, Francuske i Evropske komisije u Bruxellesu te lobirao za uspostavu takvog projekta. Njemački kancelar osvrnuo se i na rat u Ukrajini naglasivši da će Njemačka i dalje pomagati toj zemlji te je rekao da je skeptičan oko zahtjeva da se ruskim državljanima zabrani ulazak u Evropsku uniju.

“To je rat Vladimira Putina i zato bih imao problema s tim da kaznim sve građane Rusije”, rekao je Scholz. Naglasio je da će dalje provoditi sankcije protiv pojedinaca koji podržavaju ruski napad na Ukrajinu.

raport

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…