Svijet

Rusija i Ukrajina u ponedjeljak nastavljaju pregovore, održat će se u online formatu

1 Minute čitanja
pregovori rusija i ukrajina

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je kako će delegacije Ukrajine i Ruske Federacije pregovore o prekidu sukoba nastaviti u ponedjeljak.Iako su zvaničnici Rusije i Ukrajine izjavili kako za sada nije poznat datum nastavka pregovora, Peskov ističe kako su delegacije dogovorile održavanje sastanka u online formatu u ponedjeljak.

“Razgovori se ne odvijaju sada, već su zakazani za sutra i bit će održani u online formatu”, rekao je Dmitrij Peskov, prenosi agencija TASS.

Podsjetimo, ruski i ukrajinski zvaničnici su do sada održali tri runde pregovora o prekidu sukoba i drugim sigurnosnim zahtjevima. Pregovori su se odvijali u Bjelorusiji, a ovaj vikend su nastavljeni također u online formatu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Savjetnik šefa ureda predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak, ujedno i član ukrajinske pregovaračke delegacije, izjavio je kako Rusija u odnosu na prethodne pregovore znatno realnije sagledava situaciju na terenu.

Rusija sada adekvatnije sagledava svijet oko sebe i osjetljivija je na poziciju Ukrajine. Naši stavovi su na stolu. Veoma su čvrsti, odnose se svega na povlačenje trupa i na primirje. Rusija to već razumije i počela je konstruktivno razgovarati. Mislim da ćemo do konkretnih rezultata doći bukvalno za nekoliko dana”, rekao je Podoljak.

Povodom nove runde pregovora iza zatvorenih vrata između Rusije i Ukrajine oglasio se i predstavnik ruske delegacije Leonid Slucki.

“Ako uporedimo stavove obje delegacije na samom početku razgovora i danas, onda možemo vidjeti značajan napredak. Prema mojim očekivanjima, ovaj napredak bi se u narednih nekoliko dana mogao razviti u jedinstven stav obje delegacije koje će potpisati dokumente”, rekao je Slucki.

klix

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….