Vijesti BiH

Evo koliko je novca dosad prikupljeno od putarina u BiH!

1 Minute čitanja
putevi bih

Ukidanjem akciza na gorivo Bosna i Hercegovina neće ostati bez sredstava za održavanje puteva i izgradnju autoputeva jer se uredno naplaćuju i putarine.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) dobili smo podatke o naplati dvije putarine od 2006. do 2022. godine.

  • Prva je putarina za održavanje puteva, primjenjuje se od 2006. godine, i naplaćuje se 15 feninga po litri derivata, a druga je putarina za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju drugih puteva, primjenjuje se od 2009. godine i naplaćuje se 25 feninga po litri derivata. Ukupan iznos prikupljene putarine za održavanje puteva (0,15 KM po litri derivata) u periodu od 2006. do 31.1.2022. godine je 3 milijarde i 216 miliona KM. Ukupan iznos prikupljene putarine za izgradnju autoputeva i rekonstrukciju ostalih puteva (0,25 KM po litri derivata) u periodu od 2009. do 31.1.2022. godine je 2 milijarde i 676 miliona KM – saznali smo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Na ovoj tabeli Uprave za indirektno oporezivanje BiH su podaci i prikupljanju putarina od 2006. do 2022. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
tabela putarine

Kad je u pitanju raspodjela prihoda od putarina u 2022. godini, oni su se dijelili na dva načina. Od ukupno prikupljene putarine u iznosu od 46 miliona KM, prvi dio je putarina za izgradnju puteva i taj dio je iznosio 17 miliona KM. Ova sredstva su raspoređena sa svim ostalim prihodima od neindirektnih poreza, dakle prema koeficijentima koje na kvartalnom nivou usvaja Upravni odbor UIO. Koeficijenti za prvi kvartal 2022. godine koje je usvojio Upravno odbor UIO kažu da Federacija BiH dobija 61,88 posto, Republika Srpska 34,57 i Brčko Distrikt 3,55 posto.

Drugi dio je putarina za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva i raspoređena je po posebnim koeficijentima i to na način da je Federaciji BiH pripalo 59 posto, Republici Srpskoj 39 i Brčko distriktu dva posto. Ostatak predstavlja rezervu na posebnom podračunu Jedinstvenog računa za poravnanje kada Upravni odbor usvoji konačan akt i pristupi raspodjeli ovih sredstava, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH, piše Faktor.

Vezane objave
Vijesti BiH

Danas zatvoren granični prelaz Gradina

1 Minute čitanja
Na nekoliko graničnih prelaza, jutros su uočena duga zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Kako BIHAMK navodi, radi se o prelazima…
Vijesti BiH

Velike gužve na granicama, na ovim graničnim prijelazima se najviše čeka

1 Minute čitanja
Duga su zadržavanja u oba smjera na graničnim prijelazima Gradina i GP Bosanska Gradiška, dok je na graničnim prijelazima: GP Izačić, GP…
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…