Svijet

Rusi koriste Srbiju kao “stražnji ulaz” u EU, broj letova iz Beograda za Moskvu udvostručen

1 Minute čitanja
air serbia

Nakon odluke EU da zabrani letove u i iz Rusije, njeni građani uspjeli su pronaći “stražnji ulaz” u Evropu – Srbiju koja je odbila da uvede sankcije, a čiji državni avioprijevoznik Air Serbia zbog povećane potražnje svakodnevno povećava broj letova na liniji Beograd – Moskva.

Air Serbia, koja je uglavnom u državnom vlasništvu, udvostručila je broj direktnih letova iz Moskve za Beograd na 15 sedmično kako bi zadovoljila naglo rastuću potražnju nakon što je EU zabranila ruskim avionima i avio-kompanijama da uđu u njen vazdušni prostor, nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu.

Rusija je odgovorila zatvaranjem svog vazdušnog prostora za avione EU i Velike Britanije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Srbija nije članica EU i odbila je da uvede sankcije Rusiji, ali njeni avioni mogu slobodno da prelaze vazdušni prostor EU.

Ovo je balkansku zemlju učinilo “jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je ostao otvoren za Rusiju”, navodi kompanija za analitiku putovanja ForwardKeys.

Kapacitet sjedišta za put između Rusije i Srbije povećan je za 50 posto u prvoj sedmici marta u poređenju sa sedmicom prije nego što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, saopštio je ForwardKeys.

Prema navodima kompanije, kapacitet će biti dodatno povećan u narednim sedmicama.

“Ono što je najvažnije jeste brzina kojom je Srbija postala kapija za putovanje između Rusije i Evrope”, rekao je Olivier Ponti, potpredsjednik ForwardKeysa.

Rusi koji stižu u Srbiju putuju dalje u Evropu, a prve destinacije su Kipar, Francuska, Švicarska i Italija. Rusi putuju i u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju.

klix

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…