Svijet

Rusi koriste Srbiju kao “stražnji ulaz” u EU, broj letova iz Beograda za Moskvu udvostručen

1 Minute čitanja
air serbia

Nakon odluke EU da zabrani letove u i iz Rusije, njeni građani uspjeli su pronaći “stražnji ulaz” u Evropu – Srbiju koja je odbila da uvede sankcije, a čiji državni avioprijevoznik Air Serbia zbog povećane potražnje svakodnevno povećava broj letova na liniji Beograd – Moskva.

Air Serbia, koja je uglavnom u državnom vlasništvu, udvostručila je broj direktnih letova iz Moskve za Beograd na 15 sedmično kako bi zadovoljila naglo rastuću potražnju nakon što je EU zabranila ruskim avionima i avio-kompanijama da uđu u njen vazdušni prostor, nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu.

Rusija je odgovorila zatvaranjem svog vazdušnog prostora za avione EU i Velike Britanije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Srbija nije članica EU i odbila je da uvede sankcije Rusiji, ali njeni avioni mogu slobodno da prelaze vazdušni prostor EU.

Ovo je balkansku zemlju učinilo “jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je ostao otvoren za Rusiju”, navodi kompanija za analitiku putovanja ForwardKeys.

Kapacitet sjedišta za put između Rusije i Srbije povećan je za 50 posto u prvoj sedmici marta u poređenju sa sedmicom prije nego što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, saopštio je ForwardKeys.

Prema navodima kompanije, kapacitet će biti dodatno povećan u narednim sedmicama.

“Ono što je najvažnije jeste brzina kojom je Srbija postala kapija za putovanje između Rusije i Evrope”, rekao je Olivier Ponti, potpredsjednik ForwardKeysa.

Rusi koji stižu u Srbiju putuju dalje u Evropu, a prve destinacije su Kipar, Francuska, Švicarska i Italija. Rusi putuju i u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju.

klix

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….