Svijet

Raspoređivanje protivvazdušnog sistema “Patriot” u Slovačkoj

1 Minute čitanja
patriot u slovackoj

Sistem protivvazdušne odbrane “Patriot” počeo je da stiže u Slovačku iz zemalja partnera NATO-a i raspoređivanje će se nastaviti narednih dana, izjavio je u nedelju slovački ministar odbrane.

Sistemom će upravljati njemačke i holandske trupe i on će u početku biti raspoređen na aerodromu Sliac u centralnoj Slovačkoj kako bi pomogao u jačanju odbrane istočnog krila NATO.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je Alijansu da ojača svoju odbranu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sistem “Patriot” biće dio nove borbene grupe NATO-a u Slovačkoj, koja je susjedna Ukrajini.

“Srectan sam što mogu da potvrdim da prve jedinice zadužene za raspoređivanje PVO sistema Patriot postepeno stižu u Slovačku”, rekao je ministar odbrane Jaroslav Nad na Facebooku.

Nad je rekao da će sistem Patriot biti dopuna, a ne zamjena sistema S-300 iz sovjetske ere koji koristi Slovačka.

“Privremeno će sistem biti raspoređen u vazduhoplovnoj bazi Sliac, konsultuju se dalja područja raspoređivanja… tako da bezbjednosni kišobran pokrije najveći mogući dio slovačke teritorije”, rekao je Nad.

Ministar je prošle nedelje rekao da je Slovačka spremna da ustupi S-300 Ukrajini ako i kada dobije odgovarajuću zamjenu.

On je u nedelju ponovio da Slovačka traži sopstvenu zamjenu za S-300 zbog starosti, sposobnosti i zavisnosti od Rusije.

Rusija je upozorila na bilo kakvu isporuku napredne protivvazdušne odbrane Ukrajini i upozorila je da bi mogla ciljati na zapadne isporuke oružja.

voa

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….