Svijet

Raspoređivanje protivvazdušnog sistema “Patriot” u Slovačkoj

1 Minute čitanja
patriot u slovackoj

Sistem protivvazdušne odbrane “Patriot” počeo je da stiže u Slovačku iz zemalja partnera NATO-a i raspoređivanje će se nastaviti narednih dana, izjavio je u nedelju slovački ministar odbrane.

Sistemom će upravljati njemačke i holandske trupe i on će u početku biti raspoređen na aerodromu Sliac u centralnoj Slovačkoj kako bi pomogao u jačanju odbrane istočnog krila NATO.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je Alijansu da ojača svoju odbranu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sistem “Patriot” biće dio nove borbene grupe NATO-a u Slovačkoj, koja je susjedna Ukrajini.

“Srectan sam što mogu da potvrdim da prve jedinice zadužene za raspoređivanje PVO sistema Patriot postepeno stižu u Slovačku”, rekao je ministar odbrane Jaroslav Nad na Facebooku.

Nad je rekao da će sistem Patriot biti dopuna, a ne zamjena sistema S-300 iz sovjetske ere koji koristi Slovačka.

“Privremeno će sistem biti raspoređen u vazduhoplovnoj bazi Sliac, konsultuju se dalja područja raspoređivanja… tako da bezbjednosni kišobran pokrije najveći mogući dio slovačke teritorije”, rekao je Nad.

Ministar je prošle nedelje rekao da je Slovačka spremna da ustupi S-300 Ukrajini ako i kada dobije odgovarajuću zamjenu.

On je u nedelju ponovio da Slovačka traži sopstvenu zamjenu za S-300 zbog starosti, sposobnosti i zavisnosti od Rusije.

Rusija je upozorila na bilo kakvu isporuku napredne protivvazdušne odbrane Ukrajini i upozorila je da bi mogla ciljati na zapadne isporuke oružja.

voa

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…