Regija

Ramazanski ibadeti: Iftari dijaspore za sve postače iz Gostilja

1 Minute čitanja
iftar sreberenica

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Srebrenica, osim jedanaest mjesta, teravih-namazi, drugu godinu klanjaju se i u izgrađenom Mesdžidu u Gostilju, između Srebrenice i Potočara. Osim džemata u musali Memorijalnog centra Potočari, ovaj džemat je drugi po posjećenosti vjernika na srebreničkoj općini.

Po odluci MIZ-a Srebrenica, u Gostilju, drugu godinu teravih namaze predvodi hadžija Husein Delić, a mujezin je njegov sin Ešef. Prije klanjana svake teravije, uči se Ku’ran , a nakon toga poklanjaju se Fatihe svim žrtvama genocida, koji su vječiti smiraj našli u Memorijalnom centru, i umrlim Gostiljanima i okolnih sela.

Osim toga, ramazanske ibadete, ovdje čine i zajednički iftari za koje se pobrinula srebrenička i bratunačka dijaspora, rasuta po cijelom svijetu. Prvi ovogodišnji iftar organizirala je Raza i njen suprug Medo iz Bratunca, koji žive i rade u Švedskoj.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Srebreničanka Medina Salihović Musić i njen muž Almir, iz Amerike šesti dan ramazana u prostorijama gostiljskog Mesdžida organizirali su iftar za 50 postača ovog sela. Na zajedničkim iftarima klanja se akšam i teravih – namaz, a između ova dva vakta namaza uči se Kur’an, a nakon toga druženje uz kafu do kasno u noć.

Ovaj džemat, poznat je po prisustvu velikog broja djece, omladine i starijih vjernika, koji dolaze iz Potočara, Vidikovca, Soloćuše i drugih okolnih mjesta. Imaju posjete i vjernika iz drugih džemata srebreničke općine.

avaz

Vezane objave
Regija

Grom udario ribara i nanio mu teške opekotine

1 Minute čitanja
Na Dunavu kod Kladova, u Srbiji, došlo je do nesreće, kada je usljed nevremena grom udario 41-godišnjeg ribara i nanio mu opekotine…
Regija

Izdato upozorenje za vremenske neprilike u Crnoj Gori, moguće poplave

1 Minute čitanja
Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) Crne Gore izdao je upozorenje na loše vremenske prilike danas i sutra. Iz ZHMS-a upozoravaju na…
Regija

OPSADNO STANJE U KARLOVCU Pucano iz automatskog oružja, IMA MRTVIH

2 Minute čitanja
Jedan ubijeni muškarac te jedna ozlijeđena osoba epilog je večerašnje opsade na Lemić Brdu u Karlovcu kad je u sumanuti oružani pohod…