Magazin

Putinova žena? Tajni život ‘ruske Eve Braun‘

6 Minute čitanja
putinova zena

Lijepa, talentirana i vlasnica zlatne olimpijske medalje, danas 38-godišnja Alina Kabajeva nekoć je smatrana najglamuroznijom i najpoželjnijom ženom u Moskvi. Danas, međutim, nosi daleko manje poželjan nadimak – “Ruska Eva Braun”. Kabajeva je bivša gimnastičarka koja je postala političarka, članica Putinove stranke Jedinstvena Rusija i za koju mnogi vjeruju da je djevojka ili možda čak supruga ruskog predsjednika Vladimira Putina. Priča se da s njim ima čak četvero djece, iako Kremlj uvijek iznova demantira izvještaje o bilo kakvoj vezi između njih dvoje, prenosi The Telegraph.

Dok Putin čini sve veća zlodjela u Ukrajini, Kabajeva i njezina djeca navodno su skriveni u planinskoj kolibi u Švicarskoj, suočeni sa sve snažnijim zahtjevima da budu poslani natrag u Rusiju. “Vrijeme je da ponovo spojite Evu Braun s njezinim Führerom”, navodi se u peticiji upućenoj švicarskoj vladi, koju je potpisalo gotovo 64.000 ljudi, uspoređujući je sa ženom koja se udala za Adolfa Hitlera u njegovom berlinskom bunkeru dan prije nego što su oboje sebi oduzeli život pred nadiranjem Crvene armije 1945. i padom Berlina.

Putinovi protivnici vjeruju da se Kabajeva skriva u blizini Lugana, mirnog grada na jezeru poznatog po proslavljenom muzeju čokolade, iako nema dokaza ni da je uopšte u Švicarskoj. Drugi izvještaji lociraju je u podzemnom bunkeru u sibirskom Altaju. Dakako, nepotrebno je isticati da je činjenice o Putinovom privatnom životu teško utvrditi. Jedna stvar koja je poznata je da se 69-godišnji kremaljski ‘car’ razveo od svoje prve supruge Ljudmile Škrebnjeve, što je potvrđeno 2014. godine, šest godina nakon što su Kabajevu prvi puta romantično povezali s Putinom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Imam privatni život u koji ne dozvoljavam da se iko miješa”, rekao je jednom Putin. “To se mora poštovati”, dodao je. Također je kritizirao “one koji svojim zabalavljenim nosevima i erotskim fantazijama zabadaju u tuđe živote”.

To, međutim, nije utjecalo na suzbijanje glasina prema kojima je Kabajeva i dalje tajna prva dama Rusije, plaćena 9,2 miliona eura za svoj posao kontrole prokremaljske medijske grupacije National Media Group. Elisabeth Schimpfössl, viša predavačica na Sveučilištu Aston i autorica knjige “Bogati Rusi: Od oligarha do buržoazije”, kaže kako je čula glasine da “Vladimir Putin i Alina žive zajedno u Kremlju”. Mnogo je indicija koje upućuju na dugoročnu vezu između njih dvoje i na historiju Putinova zanimanja za nju, koje datira barem od 2008. godine, a možda i mnogo ranije.

Rođena je u Taškentu u Uzbekistanu 1983. godine, a Alinin otac bio je profesionalni nogometaš, dok je majka igrala košarku za reprezentaciju, ali se priča da je svoje korijene prepustila prošlosti kada joj se dogodio uspjeh. “Ona je bila Tatarka (ruska etička manjina s turskim i islamskim naslijeđem), ali nije bila nimalo zainteresirana za (razgovor o tome)”, navodi izvor koji ju je poznavao sredinom 20-ih godina života. “Nije pričala o svojim roditeljima ili svom porijeklu. Pitala sam, ali ona nije bila posebno zainteresirana za razgovor o tim stvarima”.

Kabajeva je navodno počela s ritmičkom gimnastikom kada je imala pet godina, a roditelji su je odveli u Moskvu, gdje ju je pod svoje okrilje uzela Irina Viner, bivša trenerica još iz sovjetskog doba. Sa 13 godina se počela natjecati za Rusiju, osvojila je 14 medalja na natjecanjima na svjetskoj razini, 21 medalju na evropskim natjecanjima i olimpijsko zlato 2004. godine u Ateni. Zbog dopinga joj je 2001. oduzeta svjetska titula koju je osvojila te godine.

Izvor koji ju je poznavao kad je bila u ranim 20-im godinama kaže da je tada živjela u “skromnom i prilično sovjetskom” stanu u blizini središnjeg moskovskog hipodroma, urešenom malim staklenim ukrasima te ju je opisao kao “slatku djevojku – jednostavnu, lijepu i prijateljski raspoloženu”. Činilo se, kaže, da više od svega želi društvo. “Mislim da su je smjestili u taj stan i bilo joj je nešto sasvim novo to što je živjela sama, a ne s majkom, koja je bila prilično uključena u njezin život tada”, navodi izvor.

U to je vrijeme Kabajeva imala dečka, policajca iz Moskve porijeklom iz Gruzije, koji je “preko noći postao pukovnik i promaknut na najviše razine, kaže anonimni ženski izvor. “Pričala mi je o njemu i ostavljala je dojam priličnog ponosa”. Ona se Kabajeve sjeća kao “prilično naivne i uzbuđene” mlade žene koja se “činila mlađom nego što je bila” i nije bila osobito elegantna u smislu stila odijevanja. Jednog je dana, kaže, u stanu Kabajeve osvanula vreća puna odjeće. “To je sve izgledalo posve nasumično, bilo je tu stvari koje su izgledale kao lažni turski Chanel (predmeti)”, kaže žena, koja nikada nije saznala ko je odjeću poslao. “Pokazivala mi je i pitala: ‘Sviđaju li ti se?’”.

Njezino samopouzdanje naočigled je raslo u skladu s njezinim uspjehom kao gimnastičarke. Postala je toliko popularna da je ruski pop-bend snimio pjesmu o njoj pod nazivom Alina. Nije bila lično skromna ni u pogledu svoga talenta. “Biti zvijezda u gimnastici nije samo vještina”, rekla je u jednom intervjuu. “To je također i stvar ličnosti. Pogledajte me. Ne želim biti nepristojna, ali svi žele biti kao Alina Kabajeva”, izjavila je.

Schimpfössl navodi da je Kabajeva upoznala Putina upravo zahvaljujući sportu, a ne politici. Upoznala ih je trenerica Viner, koja se udala za oligarha Ališera Usmanova, kako navodi. Godine 2001. Putin je uslikan s Kabajevom kad joj je u Kremlju dodijelio državno odlikovanje Orden prijateljstva. Veza Kabajeve s gruzijskim policajcem navodno je završila 2005. godine uslijed pritužbi na uplitanje tabloida u njezin život. Zabilježeno je kada je rekla da je poslije upoznala muškarca kojega “jako voli”, dodajući: “Ponekad se osjećaš toliko sretno da se čak i bojiš”.

Opisivana kao najfleksibilnija žena u Rusiji, u gimnastičkom smislu, povukla se iz tog sporta nakon 2004. godine, ali se nakratko vratila 2007., kada su njezini interesi i ciljevi već bili čvrsto usmjereni u pravcu politike. Te je godine Kabajeva izabrana u Državnu dumu, kao zastupnica Putinove stranke Jedinstvena Rusija. Anonimna ženska osoba, navedena kao izvor koji je govorio za Telegraph, idući put ju je vidjela 2008. godine, kada se činilo da joj se život dramatično promijenio. Izvor je prisustvovao svečanosti dodjele nagrada u Rusiji, na kojoj je bio i sam Putin. “Bila je velika svečana večera i nakon toga sam pogledala i vidjela tu djevojku u bijeloj grčkoj haljini i shvatila: O moj Bože, to je Alina”, kaže ona.

Bila je šokirana time koliko se Kabajeva udebljala, ali joj je jedan gost rekao: “Pa, trudna je”. Također joj je rekao da je Kabajeva u vezi s Putinom. Iako nije primijetila nikakvu fizičku interakciju između gimnastičarke i Putina te večeri, primijetila je pažnju koju su joj drugi posvećivali. “Bio je tamo krug ljudi koji su zurili u nju dok se vrtjela uokolo”.

Njezina se karijera potom razgranala i u pravcu modelinga i vođenja televizijskog showa pod nazivom “Koraci do uspjeha”, a 2014. godine objavila je da napušta parlament kako bi preuzela kontrolu nad prokremaljskom National Media Group. U novembru prošle godine The Insider, ruska internetska stranica koja se bavi istraživačkim novinarstvom, izvijestila je da joj je isplaćena godišnja plaća od 785 miliona rubalja (9,2 miliona eura), temeljeći brojku na procurjelim poreznim podacima za 2018. godinu.

Neki izvještaji govore da je viđena kako nosi vjenčani prsten, a bilo je tvrdnji da su se ona i Putin vjenčali u samostanu Iverskij u brdima Valdai između Moskve i Sankt Peterburga. Glasine govore da je Putinu rodila sina, nazvanog Dima po jednom od predsjednikovih bliskih prijatelja, zatim kćer i potom blizance, za koje se navodi da svi imaju švicarske putovnice. Godine 2015. švicarski tabloid Bick izvijestio je da je Putin odletio u Švicarsku kako bi bio s Kabajevom dok je rađala u privatnoj klinici Sant’Anna u blizini Lugana, iako je Putinov glasnogovornik inzistirao da “informacije o rođenju djeteta kojem je otac Vladimir Putin ne odgovaraju stvarnosti”.

Navodi se i da su blizanci rođeni 2018. godine, nakon čega je Kabajeva na gotovo tri godine nestala iz vidokruga javnosti. Ponovno je viđena prošlog avgusta, kada se pojavila na kanalu državne televizije kako bi kritizirala suce u Tokiju koji su ruskoj zvijezdi Dini Averini oduzeli zlato u ritmičkoj gimnastici.

U decembru, dok su napetosti između Rusije i Ukrajine jačale, objavljeno je da je viđena kako pleše na zabavi u moskovskom restoranu Voshod, nedaleko od Kremlja, blistajući u svjetlucavoj zlatnoj haljini. Zabava je uslijedila nakon međunarodnog turnira u ritmičkoj gimnastici pod nazivom Divine Grace, koji je sama organizirala. U skladu sa statusom koji bi imala kao Putinova supruga, navodno na raspolaganju ima čitavu flotu limuzina te posjećuje jedan moskovski kafić okružena zaštitarima naoružanim strojnicama.

Ako je nedavno doista otišla u Švicarsku, nejasno je koliko bi tamo mogla ostati. “Molimo odlučite je li boravak ove osobe u vašoj zemlji opravdan”, stoji u peticiji švicarskoj vladi. “Vrijeme je da Švicarska poduzme akciju”.

raport.ba

Vezane objave
Magazin

Moć broja 4 u numerologiji

1 Minute čitanja
U svijetu numerologije, svaki broj nosi svoju jedinstvenu vibraciju i simbolizam. Broj 4 je jedan od tih ključnih brojeva koji oblikuje temelje…
Magazin

Ima li namještanja u „Zvezdama Granda“

2 Minute čitanja
Sarajlija Meris Karamustafić za Beograd je krenuo s nadom da će proći dalje U subotnjem izdanju emisije „Zvezde Granda“ u treći krug…
Magazin

U 61 godini života preminuo Masimo Savić

1 Minute čitanja
PREMINUO je Massimo Savić, objavila je njegova obitelj. Imao je 60 godina. “Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas…