Svijet

Putin: Postavio šest uslova za početak pregovora o prekidu rata

1 Minute čitanja
putin vladimir

Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdoğan) predstavio je nekoliko problema u vezi postizanja dogovora s Ukrajinom o prekidu vatre, kazao je Erdoanov glasnogovornik Ibrahim Kalin u intervjuu za turski list Hurriyet, prenosi CNN.

Putinovi uslovi za pregovore

Turski predsjednik ponudio je dovođenje Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Tursku kako bi olakšali pregovore o okončanju rata. Dok je Zelenski bio spreman za sastanak, Putin je iznio pitanja koje treba riješiti prije bilo kakvih pregovora, objasnio je Kalin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prvo je neutralnost Ukrajine, odnosno odricanje od članstva u NATO-u. Drugo, razoružanje i međusobna sigurnosna jamstva u kontekstu austrijskog modela. Treće, proces koji ruska strana naziva “denacifikacija”. Četvrto, uklanjanje prepreka raširenoj upotrebi ruskog jezika u Ukrajini. Podrazumijeva se da je postignut određeni napredak u dosadašnjim pregovorima. Prerano je reći da postoji potpuni sporazum ili da je dogovor blizu potpisivanja – naveo je Kalin u intervjuu.

Krim, Lugansk i Donjeck

Kalin je dodao da je Putin postavio još dva zahtjeva koja su posebno važna, a to su priznanje aneksije Krima i dvije tzv. republike u Donbasu. Kalin je rekao da ova zadnja dva pitanja “nisu prihvatljivi zahtjevi za Ukrajinu i međunarodnu zajednicu”.

– Postigne li se dogovor oko prve četiri tačke, može doći do rasprave o petoj i šestoj – kazao je Kalin, dodajući kako bi pregovori potom mogli dovesti do sporazuma i okončanja rata. 

Prema Kalinu, Erdoan je pozvao Putina na trajno primirje te ponudio Istanbul i Ankaru kao mjesta na kojima bi se ruski i ukrajinski predsjednik mogli susresti.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…