Svijet

Putin: Postavio šest uslova za početak pregovora o prekidu rata

1 Minute čitanja
putin vladimir

Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdoğan) predstavio je nekoliko problema u vezi postizanja dogovora s Ukrajinom o prekidu vatre, kazao je Erdoanov glasnogovornik Ibrahim Kalin u intervjuu za turski list Hurriyet, prenosi CNN.

Putinovi uslovi za pregovore

Turski predsjednik ponudio je dovođenje Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Tursku kako bi olakšali pregovore o okončanju rata. Dok je Zelenski bio spreman za sastanak, Putin je iznio pitanja koje treba riješiti prije bilo kakvih pregovora, objasnio je Kalin.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

– Prvo je neutralnost Ukrajine, odnosno odricanje od članstva u NATO-u. Drugo, razoružanje i međusobna sigurnosna jamstva u kontekstu austrijskog modela. Treće, proces koji ruska strana naziva “denacifikacija”. Četvrto, uklanjanje prepreka raširenoj upotrebi ruskog jezika u Ukrajini. Podrazumijeva se da je postignut određeni napredak u dosadašnjim pregovorima. Prerano je reći da postoji potpuni sporazum ili da je dogovor blizu potpisivanja – naveo je Kalin u intervjuu.

Krim, Lugansk i Donjeck

Kalin je dodao da je Putin postavio još dva zahtjeva koja su posebno važna, a to su priznanje aneksije Krima i dvije tzv. republike u Donbasu. Kalin je rekao da ova zadnja dva pitanja “nisu prihvatljivi zahtjevi za Ukrajinu i međunarodnu zajednicu”.

– Postigne li se dogovor oko prve četiri tačke, može doći do rasprave o petoj i šestoj – kazao je Kalin, dodajući kako bi pregovori potom mogli dovesti do sporazuma i okončanja rata. 

Prema Kalinu, Erdoan je pozvao Putina na trajno primirje te ponudio Istanbul i Ankaru kao mjesta na kojima bi se ruski i ukrajinski predsjednik mogli susresti.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….