Biznis

Privrednici i obrtnici traže da se poveća kvota za uvoz strane radne snage

1 Minute čitanja
radna snaga bih

Okrugli sto pod nazivom ‘’Nedostatak radne snage te uvoz iste po zakonskom osnovu’’ održan je u četvrtak, drugog dana 49. Sajma šljive u Gradačcu. Organizator je bila Obrtnička komora Tuzlanskog kantona. Učesnicima su se obratili Edin Duraković, ministar privrede Tuzlanskog kantona, Hajrija Dautović, stručni savjetnik za međunarodnu saradnju u oblasti rada i zapošljavanja u ministarstvu civilnih poslova BiH, Željko Babić, predsjednik Obrtničke komore FBiH i Nedžad Nuhanović, predsjednik Obrtničke komore TK.

Naglašena je važnost za pronalaženjem dugoročnih rješenja kada je u pitanju nedostatak radne snage u Bosni i Hercegovini te svakako važnost saradnje svih nivoa vlasti, a sve s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta u našoj zemlji. Sa okruglog stola upućena je jasna poruka da je neophodno kontinuirano stvarati uslove za zadržavanje i jačanje kapaciteta postojećih kadrova uz privlačenje relevantnih stranih državljana na domaće tržište rada.

Učesnici su posebno istakli problem nedostatka radne snage i zatražili povećanje kvota, odnosno liberalizacije uvoza stranih radnika u BiH. Kako se moglo čuti, a što je ranije istaklo i Udruženje poslodavaca FBiH, u Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje 30 hiljada radnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Među zaključcima okruglog stola je potreba reorganizacije poslova biroa za zapošljavanje te upućivanje pismenog zahtjeva Federalnom zavodu za zapošljavanje za povećanje broja kvota pri zapošljavanju stranaca na period do šest mjeseci.

Zaključeno je da je neophodan rad na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, iniciranje izmjena zakonskih akata o uvozu radne snage, pojednostavljenje procedure i postupka pri zapošljavanju stranaca, analiza te usvajanje primjera dobre prakse zapošljavanja stranaca u susjednoj Hrvatskoj.

Dogovoreno je da Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona bude nosioc organizovanja sastanka na kojem bi se govorilo o povećanju kvota pri zapošljavanju stranaca. Osim poslodavaca i obrtnicika, sastanku bi trebali prisustvovati i predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje, Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

poslovnenovine.ba

Vezane objave
Biznis

АLKALOID predstavio rezultate rada za prvi kvartal 2024

3 Minute čitanja
Аlkaloid sa rastom konsolidovanih prodaja od 13%, u vrijednosti od 79,9 miliona eura, konsolidovana neto-dobit od 7,8 miliona eura i sa investicijama…
Biznis

U Bihaću otvorena treća dm prodavnica

2 Minute čitanja
Osluškujući potrebe i želje kupaca najveći drogerijski lanac u BiH dm otvorio je novu prodavnicu u Bihaću. Treća po redu dm prodavnica…
Biznis

Berza plemenitih metala

2 Minute čitanja
Berza plemenitih metala je globalna platforma na kojoj se trguje plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina. Ovi metali imaju…