Svijet

Princ Čarls planira smjestiti ukrajinske izbjeglice u svoje dvorce

1 Minute čitanja
princ carls i camila

Osim donacijama Ukrajini, britanska kraljevska porodica smišlja plan praktičnih mjera za pomoć ratnim izbjeglicama od užasa koji posljednjih 26 dana vladaju u toj zemlji. Princ Čarls (Charles) trenutno razmatra otvaranje svojih imanja u Škotskoj, kako bi pružio dom unesrećenim porodicama koji bježe od ruske agresije.

-Svi članovi kraljevstva složni su u tome da se osim novčane pomoći, treba razviti i paket praktičnih mjera pomoći za ukrajinske izbjeglice. To ujedno znači osiguravanje smještaja u Velikoj Britaniji, a u planu je vrlo vjerovatno otvaranje posjeda Dumfries House u Škotskoj, kao i još nekoliko imanja koje mogu poslužiti kao novi dom izbjeglicama. Princ Vilijam (William), princ Čarls, kraljica Elizabeta aktivno rade na tome, a učestvuje i vojvotkinja Kamila (Camilla) koja također želi ponuditi neke od svojih nekretnina, rekao je za Daily Mail neimenovani izvor blizak kraljevskoj porodici.

dvorac

Humani potez koji bi određenim izbjeglicama značio mnogo u ovom izuzetno teškom trenutku, kada su prisiljeni napustiti svoje razorene domove u Ukrajini nailazi na mnogo pohvala javnosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Inače, posjed Dumfries House svega je nekoliko kilometara udaljen od grada Cumnock u Škotskoj te je u posjedu fondacija princa Čarlsa, a koji između ostalog služi kao muzejski primjerak nekadašnje arhitekture, prostor u kojem se održavaju vjenčanja te razna humanitarna događanja.

Vrata izbjeglicama možda će se otvoriti i na posjedu Balmoral, gdje kraljica posjeduje nekoliko nekretnina, a koje obitelji služe kao kuće za odmor. Osim smještaja, članovi kraljevske porodice razmišljaju nesretnim Ukrajincima ponuditi posao, a djeci osigurati nastavak školovanja.

avaz.ba

Vezane objave
Svijet

Japan izgubio prvo mjesto na rangiranju najmoćnijih pasoša u svijetu

4 Minute čitanja
Prema najnovijem izvještaju Henley rangiranja najmoćnijih pasoša u svijetu, Japan je izgubio svoju poziciju na vrhu liste. Nakon dugogodišnjeg vladanja kao vodeći,…
Svijet

Tim iz BiH spasio muškarca ispod ruševina u Hatayu

1 Minute čitanja
Spasilački timovi s područja Bosne i Hercegovine nastavljaju uspješno izvlačiti preživjele nakon zemljotresa na jugu Turkiye, a danas su, šest dana od…
Svijet

Bh. državljanin stradao u zemljotresu!

1 Minute čitanja
Državljanin BiH Angel Peševski stradao je pod ruševinama u turskom gradu Malatiji, a tijelo je pronađeno danas.  Podsjećamo, Peševski se nalazio ispod…