Svijet

Potpukovnik Srbije poginuo tokom pada helikoptera u Kongu: Iza njega ostala supruga i dvoje djece

1 Minute čitanja
helikopter 29.3

Potpukovnik Dejan Stanojević poginuo je u misiji UN u Kongu prilikom realizacije redovnog zadatka izviđanja iz vazduha, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Prema prvim informacijama, na helikopter, u kojem je bio Stanojević, pucano je sa zemlje, nakon čega se vazduhoplov zapalio i srušio. U padu helikoptera nije bilo preživjelih.

Potpukovnik Dejan Stanojević je rođen 22. decembra 1979. godine. U Vojsci Srbije je od 28. septembra 2002, a u misiji UN u Demokratskoj Republici Kongo nalazio se od 24. oktobra 2021. godine.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vojska Srbije je njegovim odlaskom izgubila časnog pripadnika, vrsnog starješinu i eksperta jedinica za elektronska dejstva. Tokom bogate vojničke karijere, više je puta nagrađivan i pohvaljivan, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje maloljetne djece – saopćeno je. 

Dodaje se da će Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzeti sve neophodne mjere za povratak tijela pokojnog Dejana Stanojevića u Srbiju i pružiti svu neophodnu pomoć njegovoj porodici.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uputili su telegrame saučešća porodici tragično stradalog pripadnika Vojske Srbije, piše Srna. 

Vezane objave
Svijet

Ukrajina i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO

1 Minute čitanja
Ukrajina je i zvanično podnijela zahtjev za članstvo u NATO savez, o čemu je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) na društvenim…
Svijet

Pogledajte snimak "spašavanja Zemlje": NASA zabila letjelicu u asteroid, čovječanstvo ušlo u novo doba

1 Minute čitanja
NASA je kasno sinoć uspješno zabila letjelicu DART u asteroid.  Bila je to historijska misija s obzirom na to da se radilo…
Svijet

DANAS JE PRVI DAN JESENI

2 Minute čitanja
Godišnja doba su razdoblja koju obilježavaju promjene vremena i količine dnevne svjetlosti. Na Zemlji su godišnja doba rezultat Zemljine orbite oko Sunca…