Vijesti BiH

Poslodavci u BIH u problemu zbog nedostatka radne snage

1 Minute čitanja
nedostatak radne snage

Poslodavcima u Bosni i Hercegovini jedan od najvećih problema predstavlja nedostatak stručne radne snage, zbog čega se okreću inostranom tržištu u potrazi za radnicima.  

Prof. dr. Željko Šain sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu smatra da je BiH i njena ekonomija dio globalnih procesa.

– Migraciona kretanja su očita, to je nezaustavljivo. Vratimo se izvornoj ekonomiji, samo rad stvara dodatnu vrijednost za razvoj društva. Nažalost, naša privreda suočena je sa velikim odlivom mladih, produktivnih i obrazovanih ljudi i to se mora nadomjestiti. U suprotnom, stagnirat će što će biti loše za kompletnu državu – kaže Šain za Faktor.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ističe kako treba podržati poslodavce.

– Ponavljam, ne smije se stagnirati, kontinuitet plasiranja proizvoda i usluga na domaćem i inostranom tržištu mora se održavati. Naravno, ne smije se dešavati da primamo problematične osobe i one koje bi potencijalno mogli kršiti zakon. A to što strani radnici novac u najvećoj mjeri šalju porodicama u njihovim domovinama, pa to je praksa koju Bosanci i Hercegovci na Zapadu rade decenijama. Blizu tri miljarde KM stiže u BiH iz Njemačke, Austrije, Francuske…

To je suvereno ljudsko pravo na koji način će radnik raspolagati zarađenim novcem – kaže Šain.

Faktor

Vezane objave
Vijesti BiH

Na ovim graničnim prijelazima je danas pojačan promet vozila

1 Minute čitanja
Na graničnim prelazima Gp Maljevac Velika Kladuša i GP Bosanska Gradiška pojačan je promet putničkih vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine….
Vijesti BiH

Haos na graničnom prelazu!

1 Minute čitanja
Zbog niske temperature upozoravamo na mjestimičnu poledicu na dionicama u višim planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, javljaju iz BIHAMK-a….
Vijesti BiH

Građani na udaru: Cijene sve veće,gramaža sve manja...

1 Minute čitanja
Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno, dok…