Svijet

Posljedice rata u Ukrajini:Svjetski ekonomisti očekuju stagflaciju

1 Minute čitanja
stagflacija berza cijene dolar pixabay

Sankcije će gurnuti Rusiju u recesiju, globalni ekonomski rast bi mogao usporiti, a inflacija porasti. Potpuna zabrana trgovine ruskim energentima mogla bi izazvati recesiju i u nekim evropskim zemljama. Globalni rat u Ukrajini će rezultirati stagflacijom (Stagflacija je stanje države ili područja monetarne unije u kojem je gospodarstvo istodobno u stanju stagnacije i inflacije).

Stagflacija  – pojava u kojoj je spor ekonomski rast praćen visokom inflacijom – postepeno će uticati na globalnu ekonomiju, pokazalo je istraživanje IGM .

“Ovo je klasični negativni šok na strani ponude . Niz događaja iz 1970-ih nas uči da ove vrste šokova podstiču inflaciju i smanjuju proizvodnju”, rekao je ekonomista Karl Whelan sa Univerziteta u Dablinu na Institutu za strateška rješenja i istraživanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kakva će biti inflacija treba da zavisi i od odgovora svake monetarne politike . Opipljiva trgovina naftom i drugim važnim sirovinama će opipljivo uticati na usporavanje privrednog rasta i rast inflacije u svijetu . “Ovo će izvršiti pritisak na cijene i troškove proizvodnje” , piše institut.

Prema njihovim riječima, inflacija se u posljednje vrijeme može osjetiti na cijenama plina, nafte i nekih drugih dobara. Iako evropska privreda nije presudno zavisna od ekonomskih odnosa sa Rusijom, više cijene energenata će se negativno odraziti na neka evropska tržišta . Posebno one u usponu, kaže Markus Brunnermeier sa Princetona. Poremećaji na tržištu mogli su se vidjeti u komponentama čipa, energentima, pšenici .

Ipak, drugi ekonomisti sumnjaju da će se svjetska ekonomija vrlo brzo naći u spirali stagflacije. Na primjer , Olivier Blanchard sa Peterson instituta očekuje inflaciju, ali ne i pad ekonomskog zamaha.

Evropske ekonomije bi mogle pasti u recesiju 

Prema institutu, među ekonomistima preovladava teza da potpuna zabrana uvoza nafte i gasa iz Rusije predstavlja opasnost od recesije u evropskim ekonomijama. Stručnjaci upozoravaju na opasnosti ovisnosti o strateškim sirovinama.

Velika većina ekonomista u Rusiji predviđa recesiju , ali istovremeno procjenjuje da efekat sankcija ovoj zemlji možda neće biti vidljiv odmah . Potencijalna uloga i pomoć Kine u međunarodnoj geopolitičkoj igri ostaje nepoznata, navodi institut.

Vezane objave
Svijet

Švicarci Hrvatima ponovno ograničavaju broj radnih dozvola

1 Minute čitanja
Budući da je 2022. godine broj radnika koji su iz Hrvatske došli u Švicarsku naglo porastao, Savezno vijeće odlučilo je primijeniti zaštitnu…
Svijet

Snažan zemljotres pogodio Tursku: Srušen minaret na jednoj džamiji, ima i povrijeđenih

1 Minute čitanja
Snažan zemljotres jačine 4.9 stepeni po Rihteru pogodio je zapadnu tursku provinciju Izmir. Prema podacima zvaničnika, dvije osobe su povrijeđene. Gradonačelnik Izmira saopćio…
Svijet

Zimsko računanje vremena 2022: Kada pomičemo sat?

3 Minute čitanja
Zimsko računanje vremena počinje s 29. na 30. oktobar (u noći na nedjelju), kada će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unatrag….