Vijesti BiH

Poljoprivrednici odblokirali granični prijelaz u Orašju

1 Minute čitanja
poljoprivrednici-orasje-blokada puta
Foto Anadolija / Granični prelaz - Orašje

Poljoprivrednici iz Posavskog kantona odlučili su u predvečerje 8. septembra okončali protestni skup nakon cjelodnevne blokade u kojoj su držali Granični prijelaz Orašje.

Odluku o razilaženju i deblokadi granice donijeli su nakon konsultacija i pristanka na prijedlog predstavnika Vlade Federacije BiH. Predstavnici poljoprivrednika će nastaviti razgovore s resornim vlastima Federacije BiH.

Grupa poljoprivrednika iz Posavskog kantona jutros, 8. septembra u deset sati, počela je protest, optužujući Vladu Federacije BiH da duži vremenski period ne udovoljava njihovim zahtjevima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Glavni od zahtjeva je isplata novčane pomoći za proizvedenu pšenicu u prošloj i ovoj godini, što je iz resornog ministarstva ranije obećano, ali nije ispunjeno shodno neusvajanju rebalansa budžeta Federacije BiH.

Ovo je danas, 8. septembra, pojasnio i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić, istaknuvši da će se dva i po miliona maraka pokušati iznaći u narednom periodu.

Kako je on pojasnio tokom sastanka s poljoprivrednicima, za proceduru će trebati okvirno mjesec i po.

IZVOR: RadioSarajevo

Vezane objave
Vijesti BiH

Očekivani "haos" na graničnim prijelazima

1 Minute čitanja
Na graničnim prijelazima duge su kolone putničkih vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Na prijelazu Bosanska Gradiška/Stara Gradiška automobili na ulazu…
Vijesti BiH

Gradiška-Na ulazu u BiH kolona 2,5 km, čeka se satima

1 Minute čitanja
Na Graničnom prelazu Bosanska Gradiška formirala se duga kolona automobila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Prema navodima čitatelja, riječ je o…
Vijesti BiH

UIO BiH oduzela brendiranu odjeću u iznosu većem od 200.000 KM

1 Minute čitanja
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi GP Bosanska Gradiška privremeno su oduzeli veću količinu neprijavljenog brendiranog tekstila u iznosu…