Ljepota i Zdravlje

Pogledajte kakva dejstva ima moćni celer na organizam

1 Minute čitanja
sok od celera

Celer je bogat različitim vitaminima i mineralima što ga sa razlogom drži na prvom mjestu najljekovitijih biljki.

Celer je, uz šargarepu i peršun, veoma zastupljen u kuhinjama širom svijeta, a njegova svojstva su primjenjiva u alternativnoj medicini.

List ove biljke možete koristiti i kao dekoraciju jelima, a sam celer se u ishrani koristi svjež ili termički obrađen.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vitamini koje sadrži ova biljka ne mogu se ni pobrojati. Bogat je vitaminima B kompleksa, vitaminom C i K, folnom kiselinom i kalijumom.

Konzumacija celera pomaže u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, idealna je hrana i za pacijente sa visokim holesterolom.

Još je Hipokrat propisivao upotrebu soka od celera za liječenje nervne napetosti.

Kako prenose Magazin novosti, celer efikasno smanjuje upalu.

Sjeme celera sadrži oko 20 antiinflamatornih jedinjenja koji pomažu organizmu u toku zapaljenja.

Reguliše probavu i pomaže u očuvanju digestivnog trakta.

Sadrži jedinjenja koja štite želudac i sprečavaju njegovo oštećenje. Dokazano smanjuje pojavu ćireva na želucu. Osim ovoga, celer sadrži 95 odsto vode i omogućava normalnu probavu hrane i održava crevnu bakterijsku floru.

Utiče na smanjenje nivoa holesterola.

Da biste sačuvali zdravlje srca, uvrstite celer u svakodnevnu ishranu. Dokazano je da ova biljka može smanjiti ukupnu koncentraciju holesterola i triglicerida.

Celer preporučuje i osobe koje imaju problema sa regulacijom šećera u krvi, najviše zbog svog niskog glikemijskog indeksa. Još jedna bitna stavka jeste da ne sadrži mnogo natrijuma, jer se danas visok unos natrijuma povezuje visokim pritiskom. Magnezijum i gvožđe u celeru neutrališu kiselu hranu.

Postoji još mnogo dejstava celera zbog kojih treba da se uvrstite u bar jedan obrok, a procjenite sami da li je ovo sve tačno ukoliko ste čuli staru narodnu izreku “celer liječi svaki feler”.

bhdoktor.ba

Vezane objave
Ljepota i Zdravlje

Vitamin A u hrani

2 Minute čitanja
U potrazi za optimalnim zdravljem, često zanemarujemo moćne vitamine poput vitamina A. Ovaj vitalni nutrijent igra ključnu ulogu u održavanju zdravog vida,…
Ljepota i Zdravlje

Besplatno šminkanje i beauty savjeti u odabranim dm prodavnicama

1 Minute čitanja
Sarajevo, 11.4.2024. – Proljeće je pravo vrijeme da u svoje beauty rutine uvedemo male promjene i nakon tmurnih zimskih dana zasijamo punim sjajem….
Ljepota i Zdravlje

Ideje za trendi proljetne nokte u 2024 godini

1 Minute čitanja
Proljeće je vrijeme obnove i osvježenja, a što bolji način da izrazite svoju kreativnost i osjećaj za stil nego kroz proljetne nokte?…