Lifestyle

Osim što prelijepo miriše, znate li šta još sve možete napraviti od jorgovana

1 Minute čitanja
jorgovan

Jorgovan krasi mnoge bašte od aprila do početka juna, a i njegov miris je neodoljiv, no jeste li znali za šta ga još sve možete koristiti.

Jorgovan je u narodu najviše poznat zbog svog omamljujućeg mirisa. To je i glavni razlog zašto je jedan od najdražih sastojaka najljepših svjetskih parfema. Međutim, zaboravljena je jedna druga uloga ove biljke. Pored ljepote i mirisa, jorgovan se može koristiti i u medicinske svrhe. Dobar je za borbu protiv temperature, kao analgetik ubalažava bolove, a ima i mogućnost obnavljanja jetre.

Mirišljavo ulje koje možete dodavati u vaše šampone, kreme ili mazati na tijelo ima i medicinsku upotrebu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ulje jorgovana važi za jedno od najboljih za liječenje reume. Oboljeli mogu masirati ulje svakodnevno, kružnim pokretima. Priprema se tako što se jedna tegla (veličina zavisi od količine ulja koju želite) do vrha, bez sabijanja napuni cvjetovima jorgovana. Nakon toga se prelije uljem (maslinovo, bademovo ili kukuruzno) i drži na suncu oko dvije sedmice sa povremenim miješanjem. Procijeđeno ulje koristite kada želite, nema nikakve štetne posljedice, već vam samo može pomoći. Ulje nikako nemojte odlagati u frižider, ali je potrebno da stoji na mračnijem i prohladnom mjestu.

Potpuno je zaboravljena nekadašnja uloga jorgovana i u domaćoj kuhinji.

Nekada su se spremali sokovi i dobro poznato slatko od jorgovana.

Cvijet jorgovana je sam po sebi jestiv i ukusan i možete ga koristiti za vaše kolače i torte.

Može se napraviti i med od jorgovana tako što ćete kao i za ulje pripremiti teglu punu cvjetova i preliti je vašim omiljenim medom. Nakon šest sedmica je spreman za jelo, a ne morate ga ni cijediti jer se cvjetovi jedu. 

Za sok vam trebaju dvije šolje vode, šolja šećera i dvije šolje cvjetova. Nakon što se na peći, u vodi otopi šećer, stavite cvjetove jorgovana i ostavite na laganijoj vatri 15 minuta. Procijedite i sok je spreman za degustaciju.

U sok naravno možete dodati i drugo bilje, citruse i sve ostalo što volite. 

Faktor

Vezane objave
Lifestyle

Zašto je dobro imati mačku u kući

2 Minute čitanja
Mačke su fascinantne životinje koje pružaju mnoge zdravstvene i emocionalne benefite svojim vlasnicima. U ovom članku ćemo istražiti nekoliko ključnih razloga zašto…
Lifestyle

Kako prepoznati negativne ljude?

4 Minute čitanja
S negativnim se ljudima teško nositi i ako niste pažljivi, takav odnos može potkopati vašu vlastitu energiju. Evo kako ćete ih prepoznati!…
Lifestyle

Osho: “Ne postoji nikakav virus na ovom svijetu opasniji od straha!”

1 Minute čitanja
“Ne postoji nikakav virus na ovom svijetu opasniji od straha. Shvatite ovaj strah, inače ćete postati mrtvo tijelo prije nego što vam…