Regija

Ograničenja u kupovini ulja?

1 Minute čitanja
ulje zvijezda

Hrvatska grupa Fortenova, koja uključuje i Konzum i Mercator, vjerovatno će uvesti ograničenja za kupovinu jestivog ulja. O tome razmišljaju zbog povećane potrošnje, a ne zato što ne bi imali nafte, rekao je u četvrtak za Hrvatsku televiziju Nova TV direktor Fortena Fabris Peruško.

“Fortenova grupa ima dovoljno jestivog ulja za normalnu potrošnju, ali zbog trenutno  pretjerane kupovine ulja vjerovatno ćemo uvesti jednokratno ograničenje kupovine”, rekao je Peruško za Dnevnik Nove TV.

“Moramo se pobrinuti da kupci iz drugih zemalja ne dolaze kod nas i konzumiraju naše zalihe”, objasnio je direktor Fortnove, dodajući da bi planirana ograničenja mogla spriječiti emotivno motiviranu kupovinu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iako je Evropska unija u velikoj mjeri ovisna o ruskoj i ukrajinskoj pšenici i suncokretu, to nije slučaj sa Foretnom. Posjeduje dvije uljare, Zvijezdu u Hrvatskoj i Dijamant u Srbiji, i pokriva 70 posto njihovih potreba . Sjeme suncokreta ,grupa nabavlja uglavnom iz Vojvodine, a dijelom iz Slavonije.

Peruško ne očekuje probleme sa snabdjevanjem iz Srbije , iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zabranio izvoz poljoprivrednih proizvoda. Grupa dobro sarađuje sa srpskim vlastima, kaže Peruško.

Rusi su i suvlasnici Fortena . Ruska Sberbanka ima 40% udjela u Fortenu, za koji je ove sedmice pokrenula prodaju . Prvobitno su Rusi namjeravali da napuste grupu 2023. ili 2024. godine, ali će sada ubrzati proces, rekao je Peruško.

Vezane objave
Regija

EU odgodila uvođenje ETIAS sistema

3 Minute čitanja
Mjesecima najavljivan, sistem za informacije o putovanjima i odobravanjem putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen…
Regija

Vučić sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati

1 Minute čitanja
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za 19 sati. Vučić će predsjedavati sjednicom koja će se održati…
Regija

Hrvatska: Najviše dozvola za rad izdano državljanima BiH

1 Minute čitanja
Najviše dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj ove godine je izdano državljanima BiH, podaci su Ministarstva unutarnjih poslova RH.Od ukupno 86.032…