Regija

Ograničenja u kupovini ulja?

1 Minute čitanja
ulje zvijezda

Hrvatska grupa Fortenova, koja uključuje i Konzum i Mercator, vjerovatno će uvesti ograničenja za kupovinu jestivog ulja. O tome razmišljaju zbog povećane potrošnje, a ne zato što ne bi imali nafte, rekao je u četvrtak za Hrvatsku televiziju Nova TV direktor Fortena Fabris Peruško.

“Fortenova grupa ima dovoljno jestivog ulja za normalnu potrošnju, ali zbog trenutno  pretjerane kupovine ulja vjerovatno ćemo uvesti jednokratno ograničenje kupovine”, rekao je Peruško za Dnevnik Nove TV.

“Moramo se pobrinuti da kupci iz drugih zemalja ne dolaze kod nas i konzumiraju naše zalihe”, objasnio je direktor Fortnove, dodajući da bi planirana ograničenja mogla spriječiti emotivno motiviranu kupovinu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Iako je Evropska unija u velikoj mjeri ovisna o ruskoj i ukrajinskoj pšenici i suncokretu, to nije slučaj sa Foretnom. Posjeduje dvije uljare, Zvijezdu u Hrvatskoj i Dijamant u Srbiji, i pokriva 70 posto njihovih potreba . Sjeme suncokreta ,grupa nabavlja uglavnom iz Vojvodine, a dijelom iz Slavonije.

Peruško ne očekuje probleme sa snabdjevanjem iz Srbije , iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zabranio izvoz poljoprivrednih proizvoda. Grupa dobro sarađuje sa srpskim vlastima, kaže Peruško.

Rusi su i suvlasnici Fortena . Ruska Sberbanka ima 40% udjela u Fortenu, za koji je ove sedmice pokrenula prodaju . Prvobitno su Rusi namjeravali da napuste grupu 2023. ili 2024. godine, ali će sada ubrzati proces, rekao je Peruško.

Vezane objave
Regija

Prohodnost cesta HAK i BIHAMK 24.9.2023

10 Minute čitanja
HAK Izvještaj ažurirano 24.9.2023. 13:59 Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvoreni su: Samo za osobna vozila otvoreni su: Zabrana je prometa za…
Regija

Spriječen pokušaj nezakonitog prijenosa gotovine preko granice

1 Minute čitanja
Na graničnom prijelazu Slavonski Brod ovlašteni carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Slavonski Brod spriječili pokušaj nezakonitog prijenosa 38.000…
Regija

Izvještaj o stanju na cestama i graničnim prijelazima

3 Minute čitanja
Izvještaj HAK 3.8.2023. 17:58 Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, autocestama u smjeru mora i unutrašnjosti, cestama u priobalju, povremeno…