Turizam

Od ‘nevidljive’ na svjetskim platformama, BiH sve poželjnija turistička destinacija

3 Minute čitanja
zvijezda turizma bih

Bosna i Hercegovina postaje sve poželjnija turistička destinacija nakon što je bila “nevidljiva” na svjetskim turističkim platformama.

To je u izjavi  potvrdio direktor USAID-ovog ekonomskog odjela Karl Wurster poslije skupa u Sarajevu na kojem su Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine i USAID promovirali ovogodišnju nagradu “Zvijezda turizma”, koju je Komora dodjeljivala i dosad, ali ovog puta će biti uručena za zasluge u deset kategorija umjesto u dosadašnjih 6-7.

“BiH je bila nevidljiva na međunarodnoj sceni, a kampanja koja se sad realizira na Tripadvisoru; evo samo od januara do danas, dokaz je šta sve može biti promijenjeno. Brojevi pregleda i rezervacija su na nivou ovih par mjesece isti kao i 2019. godine. BiH je od nevidljive destinacije došla do toga da bude veoma atraktivna, prepoznatljiva, fascinantna i vrlo interesantna potencijalnim turistima i posjetiteljima”, rekao je Wurster.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon apliciranja zainteresiranih učesnika, nagrada “Zvijezda turizma” će ove godine u Bosni i Hercegovini biti dodijeljena u septembru, a o dobitnicima će odlučivati komisija čiji članovi će biti iz Privredne komore, USAID-a i stručnjaci odgovarajuće oblasti iz akademske zajednice.

Wurster kaže da je suština USAID-ove pomoći Privrednoj komori bila i u unapređenju ove nagrade.

“Ono na čemu s Komorom također radimo je i da proces dodjele bude što transparentniji, kao i da se vodi računa o određenim standardima kao što su ekološka održivost, uključenost žena i drugih kategorija. Zaista se nadamo da će ova sjajna nagrada iznjedriti promociju svih aktera turističkog sektora širom Bosne i Hercegovine, ne samo onih koji budu nagrađeni. Dobitnicima će svakako to biti veliko priznanje za dosadašnji rad, ali i motivacija svim drugima iz ovog sektora da rade na onome što je njihov proizvod, približe se onima što dobiju nagradu, a jedne godine i sami budu nagrađeni”, riječi su Karla Wurstera.

Unapređenje turizma donosi korist koja se prelijeva i na druge sektore, veće prihode i doprinos ekonomskom rastu te otvaranju radnih mjesta, poručuje on.

Mirko Šantić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, naglašava da će “Zvijezda turizma” zasigurno biti dobar alat za promociju svih destinacija i grana domaćeg turizma.

“Bit će priznanje svima koji su u prošloj godini uradili jako dobar posao; oni će vidjeti da iza njih stoji neko i prepoznaje njihov učinak: bit će to poticaj da i u narednom periodu krenu putem kreativnosti i izvrsnosti u turizmu, što nas zasigurno stavlja na svjetske mape turističkih destinacija”, rekao je Šantić.

U partnerstvu s USAID-om, koji je angažirao njegov projektni tim za izradu strategije o turizmu Bosne i Hercegovine, Privredna komora se uključila kao partner koji je objedinio realni sektor u turizmu te je prije izrade strateških dokumenata urađeno istraživanje iz kojeg, po Šantićevim riječima, proizilazi da BiH nije prepoznata turistički na svjetskim mapama.

Zajedno s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, koje je izdvojilo novac, “krenuli smo s najvećom svjetskom turističkom platformom Tripadvisor u dvije kampanje, zimsku i proljetno-ljetnu”, ističe potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Po njegovim riječima, to je dalo veoma dobre rezultate posjećenosti bh. destinacija s veoma zanimljivih tržišta – Njemačke, Turske, Srbije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

“I baš na tim tržištima je Bosna i Hercegovina prepoznata, prvenstveno u smislu outdoor turizma, a kasnije i svega onoga što zemlja ima od kulturno-povijesnih destinacija “, Šantićeve su riječi.

U uvodnom dijelu današnjeg skupa, Ibrahim Osta, direktor USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, naglasio je značaj partnerstva Projekta i Privredne komore FBiH te same nagrade “Zvijezda turizma”.

U partnerstvu je rađeno i na strategiji razvoja turizma, o kojoj konačnu riječ treba da kaže Federalni parlament, a cilj je jačanje koristi od turističke djelatnosti za sve njene aktere, odnosno prihoda za privredu.

Način za to je rad na unapređenju turističke ponude i proizvodnje, kazao je Osta, dok je za nagradu “Zvijezda turizma” naveo da prepoznaje inovativni aspekt i pomoć firmama te organizacijama, novim u turističkoj djelatnosti. Osim toga, nagrada daje i smjernice za unapređenje turističkog poslovanja i aktivnosti.

Krajnji cilj je ispričati svijetu dobru priču o Bosni i Hercegovinu i njenoj turističkoj ponudi, poruka je svih aktera današnjeg skupa, među kojima se uime svjetske platforme Tripadvisor, video-linkom javio i Justin Reid, direktor za medije, hotele i razvoj.

On je ukazao na ogroman broj pregleda na toj online platformi u aprilu, nakon januara ove godine, kada o BiH nije bilo puno podataka mada je januar bio veoma sličan i za druge zemlje u 2021. i 2022., što je posljedica pandemije.

“Pregledi, računajući april, govori da se ljudi sve više interesuju za Bosnu i Hercegovinu kao turističku destinaciju”, zaključio je Reid uz napomenu da je najviše online pregleda bilo iz Njemačke, Velike Britanije, Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.

On napominje da titula najbolje turističke destinacije na platformi Tripadvisor donosi velike pogodnosti, što pokazuje i primjer Dubaija, ali i Slovenije odnosno raftinga na rijeci Soči u toj zemlji, koji je s 18. mjesta dospio na mnogo višu poziciju poslije određenog perioda.

Iza nagrade “Zvijezda turizma” stoji veoma mnogo posla, zahtijeva i unapređenje aktivnosti kao dokaz da je neko zaslužuje, zaključio je Justin Reid.

FENA

Vezane objave
Turizam

Cazinska biciklijada 2024

1 Minute čitanja
MTB Club X-Treme Cazin organizira biciklijadu:“Cazinska biciklijada 2024” koja će se održati 12.05.2024 sa početkom u 11:00h sa starog grada Ostrožac. Datum:…
Turizam

Otkrijte Ultimativnu Avanturu Mušičarenja na Balkanu s Trip2Fish

2 Minute čitanja
Ako ste strastveni mušičar koji traži neponovljivo iskustvo ribolova u okruženju zadivljujuće prirodne ljepote, ne tražite dalje od Balkana. A kada je…
Turizam

Kako doći na otok Brač

1 Minute čitanja
Evo nekoliko korisnih savjeta o putovanju na otok Brač u Hrvatskoj. Najlakši put do Brača ovisi o tome čime putujete i smjeru…